Spirobis spirobis, fotografert i Skottland i 2007 av Paul Adams. Public domain

Spiralormer, eller posthornmark, er en gruppe kalkrørsormer i familien Serpulidae innen flerbørstemark. Hos disse leddormene sitter dyret inne i spiralsnodde kalkrør. Formen minner om små posthorn. Røret har en størrelse på mindre enn én cm i diameter. 

Hos posthornmark er kalkrøret spiralsnodd med en diameter på opptil 8 mm i diameter. Selve spiralen er relativt flattrykt mens enden av røret der dyret stikker ut kan strekke seg opp fra substratet. Røret kan være snodd med eller mot klokka, som for de fleste arter er gjennomgående i en retning. Hos spiralormene har mange arter ynglekamre som strukturer på røret, eller på lokket som kan stenge rørets åpning, operculum, der larvene utvikler seg.

Kroppen er i store trekk lik artene vi finner hos kalkrørsormene, med tredelt kropp: Tentakkelkrone, forkropp (thorax) og bakkropp (abdomen).

Rørene til spiralormene sitter fast på et hardt underlag. Det er vanlig å finne flere arter sammen. Spiralormer kan finnes på stein, muslingskall, rør av andre flerbørstemark, kappedyr, levende krepsdyr, alger og sjøgress, og i noen grad på mosdyr og hydroider. Arten Spirorbis spirorbis er vanlig langs hele norskekysten og finnes bare i strandsonen på tang.

I norske farvann er det kjent 14 ulike arter posthornmark. De fleste artene er vanlig langs kysten. Det er vanlig å finne flere arter i samme leveområde.

Spiralormene er en underfamilie hos kalkrørsormene. Tidligere ble de betraktet som egen familie Spirorbidae. Nyere forskning basert på slektskapsanalyser (fylogeni) med både morfologiske og genetiske undersøkelser viser at spiralormene er en monofyletisk gruppe innen kalkrørsormene. 

En taksonomisk oversikt over hvilke arter posthornmark, i gruppen Spirorbinae, som finnes i Norge er presentert i Artsnavnebasen hos Artsdatabanken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.