Spinosaurus, utdødd dinosaurslekt i ordenen Saurischia. Disse tobente rovdinosaurene levde i Nord-Afrika i den midtre del av krittperioden for rundt 100–95 millioner år siden.

Den best kjente spinosauriden er den engelske arten Baryonyx walkeri som ble funnet på Isle of Wight.

De er de største kjente rovdinosaurene med en lengde beregnet til 16–18 meter og et hode som var 1,75 meter langt. De største individene kunne veie 7–9 tonn.

Den lange, smale, krokodilleaktige snuten og de spisse tennene tyder på at de var fiskeetere. En del anatomiske trekk kan tyde på at dyret i motsetning til de fleste dinosaurer kunne oppholde seg i vann (Ibrahim et al 2014). Forbena var lange og kraftige. De lange ryggtaggene var antakelig støtte for et ryggseil. Bakre del av kjeven kunne utvide seg sidelengs på samme måte som kjeven hos pelikaner, noe som antagelig var en tilpasning til å svelge svært store byttedyr hele, først og fremst fisk.

Slekten inneholder to beskrevne arter; S. aegypticus (funnet i Egypt) og S. maroccanus (funnet i Marokko), men S. maroccanus er beskrevet på grunnlag av ganske få deler, og det er ikke usannsynlig at det i virkeligheten dreier seg om et noe avvikende eksemplar av S. aegypticus.

Spinosaurus er en av en rekke nærstående slekter innen familien spinosauridae. Denne gruppen var utbredt i nord- og sentralafrika og Vest-Europa fra sen jura til sen kritt. Tenner av samme type har også blitt funnet i kina.

  • Hendrickx C., Mateus O. & Buffetaut E. (2016): Morphofunctional Analysis of the Quadrate of Spinosauridae (Dinosauria: Theropoda) and the Presence of Spinosaurus and a Second Spinosaurine Taxon in the Cenomanian of North Africa. PLoS ONE11(1). DOI 10.1371/journal.pone.0144695
  • Ibrahim, N. et al. (2014): Semiaquatic adaptations in a giant predatory dinosaur. Science 11. Sep 2014 DOI: 10.1126/science.1258750

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.