spillvannsledninger

Artikkelstart

Spillvannsledninger, ledninger som fører bort forurenset avløpsvann fra husholdninger, bedrifter og lignende.

Avløpsvann deles i tre kategorier: overflatevann (regnvann og smeltevann), drensvann (avløpsvann som ledes bort fra grunnen under bygningen) og spillvann (fra sanitærutstyr). Avløpssystemet kan være et separatsystem med en ledning for spillvann og en ledning for overflatevann og drensvann eller et kombinertsystem med én ledning for spillvann, overflatevann og drensvann.

Som innvendige spillvannsledninger brukes rør av støpejern, kobber eller plast. Utvendige spillvannsledninger utføres gjerne i betong eller plast.

Ulike typer ledningsstrekk

Stikk- eller uttrekksledninger går fra hovedspillvannsledningen frem til bygningens grunnmur. Bunnledninger går under kjellergulv. Nedfallsledninger eller opplegg går gjennom etasjene. Sideledninger går fra sanitærutstyrets vannlås til nedfallsledningen. Ventilasjons- eller lufteledningen er den del av spillvannsledningen som fører bort kloakkgass.

Horisontale spillvannsledninger må legges med fall slik at de blir selvrensende og ikke tettes igjen av partikler i spillvannet. Hvis man ikke kan oppnå tilfredsstillende fallforhold, må det installeres pumpestasjoner som pumper avløpsvannet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg