speykast

Speykast.
Speykast
Av .

Artikkelstart

Speykast er en kasteteknikk innen fluefiske som ofte benyttes på steder der vegetasjonen hindrer en tradisjonell baksleng, eller der dybden/forholdene gjør at tradisjonelt overhodekast blir krevende.

Speykasting har sitt navn etter elven Spey i Skottland.

Speykastet har etablert seg som den vanligste kasteformen blant skandinaviske laksefluefiskere da det både er effektivt og lite kraftkrevende. Kastet kan utføres både som enkelt og dobbelt speykast, og teknikkene fungerer både ved bruk av enhånds- og tohåndsstang. Andre varianter er «snakeroll» (dobbel og enkel), «circle spey» og «Snap T» for å nevne noen. Spey-teknikkene er også populære blant imitasjonsfiskere som bruker enhåndsstang, lette flueliner og tynne fortommer.

I USA omtales ulike varianter av denne typen kast som som Skagit style. Disse kjennetegnes i all hovedsak at de er særs effektive når man har marginalt med plass for baksleng, og det faktum at teknikken er svært enkel å lære. Skagit-kastene legger også til rette for bruk av langt tyngre skyteklumper (variant av fluesnøre som festes til en skyteline) og kraftigere fluer enn det som er vanlig ved overhodekast eller ved mer tradisjonelle speykast av skandinavisk stil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg