Spesifikk massetetthet, eller forenklet spesifikk tetthet, er en fysisk størrelse, uttrykt som forholdet mellom massetettheten til et stoff og massetettheten til et referansestoff. Et mye brukt symbol for spesifikk tetthet er SG (av engelsk: specific gravity). Størrelsen blir også omtalt som spesifikk vekt, men denne betegnelsen kan være uheldig da vekt per definisjon er avhengig av gravitasjonen på stedet. Dessuten er spesifikk vekt tidligere brukt som betegnelse på massetetthet.

For væsker er det vanlig at referansestoffet er vann med en temperatur på 4 oC, mens for gasser brukes luft ved 20 oC og 1 atm (101 325 Pa) som referanse. For en væske A, med massetetthet ρA kan spesifikk massetetthet beregnes som:

  • SGA = ρA / ρH2O

Spesifikk massetetthet kan også beregnes som forholdet mellom massene av like store volumer av et stoff og referansestoffet. Siden spesifikk tetthet er et forholdstall er den dimensjonsløs. For eksempel er massetettheten til vann ved 4 oC lik 1,0 kg/dm3. Følgelig vil både massetetthet og spesifikk massetetthet ha samme numeriske verdi (1,0) ved denne temperaturen, men spesifikk massetetthet er angitt uten enhet. Fordelen med en dimensjonsløs størrelse er at verdien er uavhengig av hvilket enhetssystem massetettheten er beregnet etter. For eksempel er enheten for massetetthet i det amerikanske enhetssystemet pound per cubic feet til forskjell fra i det metriske systemet som benytter kilogram per kubikkdesimeter.

Spesifikk tetthet varierer med temperatur og trykk. Stoffet som skal måles må ha samme temperatur og trykk som referansestoffet. Ved en endring i temperaturen vil ulike stoffer endre sitt volum på ulike måter. De fleste stoffer, men ikke alle, vil øke sitt volum når temperaturen øker, som innebærer at massetettheten avtar. Da endringen i volumet ikke er like, vil et stoff heller ikke ha samme spesifikk tetthet når temperaturen endrer seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.