Spenningsrekken, liste med standard reduksjonspotensialer for grunnstoffer og ioner, ordnet etter fallende størrelse, alt målt under standard betingelser (25 °C, 1 M konsentrasjon av løst stoff, 1 atm trykk for gasser osv.) i forhold til en standard hydrogenelektrode som er valgt til nullpunkt.

Litium har det minste standard reduksjonspotensialet og er dermed det mest uedle metallet. Alle metaller som har negativt potensial, skal prinsipielt kunne løses i syrer under utvikling av hydrogen. Slike reaksjoner vil imidlertid ikke skje dersom overflaten f.eks. er passivert av oksidbelegg. Metaller med positivt potensial (edelmetaller) løses bare av syrer hvor anionet er et oksidasjonsmiddel (og da uten utvikling av hydrogen). Et eksempel er salpetersyre.

Et metall med mindre potensial enn et annet vil ved en redoksreaksjon felle ut det andre fra dettes saltløsninger. Dette utnyttes bl.a. til fremstilling av kobber. Ved elektrolyse av saltblandinger utskilles først det metallet som har størst potensial. Se også standard elektrodepotensial.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.