Spenningsrekken er er en reaktivitetsrekke som brukes i naturfagene. I spenningsrekken er mange metaller og noen andre stoffer ordnet etter evnen de har til å avgi elektroner når de er løst i vann.

Mer presist er spenningsrekken en liste med standard elektrodepotensialer målt under standard betingelser  i forhold til en standard hydrogenelektrode som er valgt til nullpunkt.

Litium har det minste standard reduksjonspotensialet og er dermed det mest uedle metallet. Alle metaller som har negativt potensial, skal prinsipielt kunne løses i syrer under utvikling av hydrogen. Slike reaksjoner vil imidlertid ikke skje dersom overflaten f.eks. er passivert av oksidbelegg. Metaller med positivt potensial (edelmetaller) løses bare av syrer hvor anionet er et oksidasjonsmiddel (og da uten utvikling av hydrogen). Et eksempel er salpetersyre.

Et metall med mindre potensial enn et annet vil ved en red-oksreaksjon felle ut det andre fra dettes saltløsninger. Dette utnyttes bl.a. til fremstilling av kobber. Ved elektrolyse av saltblandinger utskilles først det metallet som har størst potensial. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.