spenningsregulator

Spenningsregulator er en innretning som stabiliserer spenningen ut fra en generator slik at denne blir jevn og stabil selv om belastningen på nettet varierer.

Spenningsregulatoren føler hele tiden på klemmespenningen på generatoren og oppdager spenningsfallet som oppstår på grunn av øket belastning. For å kompensere øker regulatoren magnetiseringsstrømmen i generatorens rotor, magnetfeltet blir sterkere og dermed øker generatorspenningen. Tilsvarende reduserer regulatoren magnetiseringen dersom spenningen øker til over ønsket (innstilt) verdi, for eksempel ved plutselig bortfall av last.

På eldre generatorer skjedde reguleringen ved hjelp av en elektrisk motor som regulerte magnetiseringsspenningen ved å kople ut eller inn elektriske motstandselement. Slike regulatorer kunne være nokså langsomme. I moderne spenningsregulatorer benyttes statiske elementer som transformatorer, kondensatorer, likerettere og transduktorer. Disse er raske og i stand til å regulere spenningen på opptil noen hundredels sekund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg