speleologi

Artikkelstart

Speleologi, huleforskning, fellesbetegnelse på vitenskapelige studier av naturlig dannede hulrom, grotter, først og fremst i kalksteinsområder (karsthuler).

Faktaboks

Uttale
spˈeleologˈi
Etymologi

av gresk ‘hule’ og -logi, via fransk spéléologie

Også kjent som

huleforskning

Utforskning av grotter har vært drevet i lang tid, bl.a. er det kjent beretninger fra assyriske håndskrifter fra mer enn 1000 f.Kr. I middelalderen foreligger mange beretninger om huler, oftest preget av tidens overtro.

Systematiske studier av grotter i nyere tid tok til omkring 1800. Foregangsmenn var franskmennene D. A. Daubrée og E. A. Martel. Sistnevnte regnes som huleforskningens grunnlegger, han som systematiserte forskningen og gjorde den til vitenskap. I løpet av femti år undersøkte han over 1500 sjaktgrotter i Europa og Amerika.

I Norge studerte geologene John Oxaal og Gunnar Horn huler i Nordland. Senere beskrev franskmannen Jean Corbel grotter i Norge. Ved Universitetet i Bergen drives det forskning og undervisning i speleologi.

Siden slutten av 1950-årene har Norge jevnlig hatt besøk av britiske grotteklubber som har funnet og utforsket en mengde nye grotter, spesielt i Rana-området.

Speleologi omfatter til en viss grad også utforskning og kartlegging av grotter, og mange har dette som en spennende hobby som ofte involverer både fjellklatring og dykking. Se grotte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg