spektrum - fremstilling

I utvidet betydning brukes spektrum som betegnelse på en billedlig fremstilling av en egenskap, hvor denne er ordnet systematisk etter størrelse, spesielt når den hyppighet som egenskapen forekommer med, er fremstilt som funksjon av størrelsen. I et kontinuerlig spektrum kan størrelsen anta alle mulige verdier innen et bestemt område. I et diskontinuerlig spektrum forekommer bare bestemte verdier av størrelsen.

Faktaboks

Uttale
spˈektrum
Etymologi
av latin ‘noe som viser seg, tar form’

I fysikken brukes spektrum helst i forbindelse med karakteristiske egenskaper til bølger eller partikler (bølgelengde, frekvens, energi, impuls, masse). Et spektrum fremstilles med spektroskop, et instrument hvor partiklene eller bølgene fordeles i rom eller tid etter den størrelse som skal måles.

Ramanspektrum

Ramanspektrum fremkommer som et slags absorpsjonsspektrum når et gjennomsiktig stoff belyses med monokromatisk lys, og man med en spektrograf betrakter lys som spres mot molekylene i stoffet. Spektret inneholder foruten en sterk linje svarende til lys med samme bølgelengde som det innfallende (elastisk spredt lys), også en rekke svake linjer svarende til større bølgelengder. Disse skyldes at lyskvantene, når de spres, kan eksitere molekylene ved å avgi bestemte energimengder til dem. Også ramanspektra gir opplysninger om molekylstrukturen. Se også ramaneffekt, ramanspektroskopi.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg