Speedskiing

Speedskiing. I denne alpine idretten gjelder det å oppnå høyest mulig hastighet. Bildet er fra et verdenscuprenn i Frankrike 1991.

Av /NTB Scanpix ※.

Speedskiing er en gren i skisport som er en fartskonkurranse hvor man kjører rett ned en bratt og jevn bakke med aerodynamisk utformet alpint skiutstyr. Målet i speedskiing er å oppnå høyest fart, som måles mellom to punkter de siste 100 hundre meterne av løypa.

Faktaboks

Uttale
spˈi:d-
Etymologi
av engelsk ‘fart’ og ‘skiløping’

Utstyr

Skiene skal være mellom 2,20 og 2,40 meter lange og ikke veie mer enn 15 kilo. Stavene må være minimum 1 meter lange og ikke veie mer enn 2 kilo. Utøverne benytter spesialkonstruerte hjelmer som går ut i en spiss bak, og de har på seg tettsittende gummidresser med spoilere bak på leggene/støvlene for å minske luftmotstanden. Støvlene må ikke veie mer enn 6 kilo.

Renn og mesterskap

Speedskiing har røtter tilbake til 1930-årene i Alpene, og idretten er fra 1994 organisert som en komité i Det internasjonale skiforbundet (FIS). VM er arrangert fra 1988, det avvikles også en verdenscup. Liss-Anne Pettersen vant kvinneklassen i VM 2013 i Vars i Frankrike. Speedskiing var demonstrasjonsidrett i OL 1992 i Albertville, Frankrike. Her kom Pettersen på andreplass i kvinneklassen.

På grunn av kravet om å kunne kjøre i en rett linje fra start til mål, finnes det kun noen få bakker eller fjellsider i verden som egner seg til speedskiing. De mest kjente stedene er Les Arcs og Vars i Frankrike, Hunfjellet og Idrefjell i Sverige, Verbier i Sveits, Sun Peaks i Canada og Cervinia i Italia. I Norge har det vært arrangert norgesmesterskap eller internasjonale renn i Trysil, Hovden, Åndalsnes, Uvdal, Stryn og på Gaustatoppen.

Rekorder

Oppdatert juni 2020.

Verdensrekorder

  • menn: 254,958 km/t (Ivan Origone, Italia, i 2016)
  • kvinner: 247,083 km/t (Valentina Greggio, Italia, i 2016).

Norsk rekord

  • menn: 242,59 km/t (satt av Finn Arne Stavik i Les Arcs i 2005)
  • kvinner: 228,715 km/t (satt av Liss-Anne Pettersen i VM i 2013).

I Norge

Den høyeste hastigheten på norsk jord er 203 km/t, oppnådd på Gaustatoppen i 1991 av Tore Nyløkken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Per-Arne Andersen

Hei. Flott at det er en artikkel på SNL om speedskiing. Jeg har fulgt speedskiing siden det var demonstrasjonsgren i OL 92, og selv drevet med det en del år. Jeg har derfor lagret det meste som finnes av informasjon og er en av få hovedkilder til sporten i Norge. Ingen konkrete feil i artikkelen å påpeke, men jeg lurer på om rekordinformasjon burde vært mer eksakt og konkret. Verdensrekorden er 251,40 km/t, satt av Simone Origone fra Italia i franske Les Arcs 2006. Kanskje burde også kvinnerekord og norgesrekorder vært med, samt noe konkret om utstyret. Eksempelvis at ski er 2,40 m lange og veier ca. 13 kg. Jeg bidrar gjerne med den informasjonen som trengs for ev. å oppdatere/oppgradere artikkelen.Med vennlig hilsenPer-Arne Andersen

svarte Rolf Bryhn

Takk for innspillet. Jeg har utvidet noe på bakgrunn av dine forslag. Kan du verifisere rekordene og gjerne utvide artiklen mer, særlig om norske forhold (hvor det kjøres, evt. mesterskap, organisering m.m.)Vennlig hilsenRolf Bryhn

svarte Per-Arne Andersen

Jeg har verifisert rekordene og suplert med noe informasjon. Jeg synes det er helt ok med avrunding til tidels eksakthet, selv om man i denne sporten måler resultater i hundredeler eller tusendeler. Med vennlig hilsenPer-Arne Andersen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg