Speedskiing, gren i skiidrett, en fartskonkurranse hvor man kjører rett ned en bratt og jevn bakke med aerodynamisk utformet alpint skiutstyr.

Skiene er 2,40 meter lange og veier cirka 13 kg. Utøverne benytter spesialkonstruerte hjelmer og de har på seg tettsittende gummidresser med spoilerer bak på leggene for å minske luftmotstanden. Målet i speedskiing er å oppnå høyest fart, som måles et stykke nede i bakken i form av gjennomsnittsfarten mellom to punkter 100 meter fra hverandre.

Speedskiing har røtter tilbake til 1930-årene i Alpene, og idretten er fra 1994 organisert som en komité i Det internasjonale skiforbundet (FIS). VM er arrangert fra 1988, det avvikles også en verdenscup. Liss-Anne Pettersen vant kvinneklassen i VM 2013 i Vars i Frankrike. Speedskiing var demonstrasjonsidrett i OL 1992 i Albertville, Frankrike. Her ble Liss-Anne Pettersen nr. 2 i kvinneklassen.

På grunn av kravet om å kunne kjøre i en rett linje fra start til mål, finnes det kun noen få bakker eller fjellsider i verden som egner seg til speedskiing. De mest kjente stedene er Les Arcs og Vars i Frankrike, Hunfjellet og Idrefjell i Sverige, Verbier i Sveits, Sun Peaks i Canada og Cervinia i Italia. I Norge har det vært arrangert norgesmesterskap eller internasjonale renn i Trysil, Hovden, Åndalsnes, Uvdal, Stryn og på Gaustatoppen.

Gjeldende verdensrekorder i speedskiing (per januar 2013) ble satt i 2006 i Les Arcs i Frankrike: for menn 251,4 km/h (Simone Origone, Italia) og for kvinner 242,6 km/h (Sanna Tidstrand, Sverige). Norsk rekord for menn er 242,6 km/h (satt av Finn Arne Stavik i Les Arcs i 2005) og for kvinner 225 km/h (satt av Liss-Anne Pettersen i VM 2013). Den høyeste hastigheten på norsk jord er 203 km/h, oppnådd på Gaustatoppen i 1991 av Tore Nyløkken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. februar 2013 skrev Per-Arne Andersen

Hei.

Flott at det er en artikkel på SNL om speedskiing. Jeg har fulgt speedskiing siden det var demonstrasjonsgren i OL 92, og selv drevet med det en del år. Jeg har derfor lagret det meste som finnes av informasjon og er en av få hovedkilder til sporten i Norge. Ingen konkrete feil i artikkelen å påpeke, men jeg lurer på om rekordinformasjon burde vært mer eksakt og konkret. Verdensrekorden er 251,40 km/t, satt av Simone Origone fra Italia i franske Les Arcs 2006. Kanskje burde også kvinnerekord og norgesrekorder vært med, samt noe konkret om utstyret. Eksempelvis at ski er 2,40 m lange og veier ca. 13 kg. Jeg bidrar gjerne med den informasjonen som trengs for ev. å oppdatere/oppgradere artikkelen.

Med vennlig hilsen

Per-Arne Andersen

4. februar 2013 svarte Rolf Bryhn

Takk for innspillet. Jeg har utvidet noe på bakgrunn av dine forslag. Kan du verifisere rekordene og gjerne utvide artiklen mer, særlig om norske forhold (hvor det kjøres, evt. mesterskap, organisering m.m.)

Vennlig hilsen

Rolf Bryhn

5. februar 2013 svarte Per-Arne Andersen

Jeg har verifisert rekordene og suplert med noe informasjon. Jeg synes det er helt ok med avrunding til tidels eksakthet, selv om man i denne sporten måler resultater i hundredeler eller tusendeler.

Med vennlig hilsen

Per-Arne Andersen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.