spansk kjørvel

spansk kjørvel

spansk kjørvel
Av /shutterstock.

Spansk kjørvel er en flerårig urt i skjermplantefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myrrhis odorata
Beskrevet av
(L.) Scop.
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko

Den blir 60–150 centimeter høy og har grov, grenet stengel med 2–3 finnete, myklodne blad. Spansk kjørvel har hvite blomster og blanke, sterkt furete frukter. Blad og frukt har en søt anislukt. Frøene er brune, 15–25 millimeter lange og smale.

Spansk kjørvel er en viktig krydderplante og har blant annet vært brukt i veterinærmedisinen. Den vokser vill i fjellene i Sør-Europa og er en gammel kulturplante i Norge. Spansk kjørvel er forvillet på spredte steder i Sør-Norge, Midt-Norge og Tromsø, og særlig på Nordvestlandet finnes det mange og store bestander. Den forekommer hovedsakelig i lavlandet, men går opp til mellomboreal sone i Telemark.

Den vokste tidligere helst på tufter og i nærheten av bebyggelse, der det var lett å se hvor den hadde spredt seg fra. Arten forekommer stadig oftere i gjengroende beitemark, i skogkanter og i åpen skog. Noen steder vokser den i strandkanter, like over flomålet. Spansk kjørvel er oppført i kategorien 'høy risiko' på Norsk svarteliste for 2007.

Spansk kjørvel har sin opprinnelse ved Middelhavet. Den finnes forvillet og naturalisert flere steder i Norge.

Bruk

Myrrhis odorata

Myrrhis odorata, spansk kjørvel. Foto fra: Borgholm Öland

Spansk kjørvel kan brukes på samme måte som kjørvel, fennikel og anis. Bladene kan brukes friske i salater, eggerøre og urtesmør eller tilsettes supper, kylling- og fiskeretter. Mye av anissmaken blir borte ved koking, så urten bør tilsettes mot slutten av koketiden. Spansk kjørvel er også velegnet sammen med rabarbra, i fruktsalater, kompotter og syltetøy, eller stilkene kan kandiseres og spises som godteri. Fordi urten er søt, reduserer man behovet for sukker i fruktdessertene.

Rota kan kokes og spises som grønnsak. Umodne frø har en kraftig anissmak og kan knaskes som godteri eller brukes i desserter og salater. Frøene benyttes også til smaksetting av akevitt, likør og krydderdram.

Historie

Spansk kjørvel har liten betydning i dagens kjøkken, men var en viktig urt og grønnsak i nordlige strøk i tidligere tider. Urten er vinterherdig og spirer tidlig om våren, og trives selv i klimatisk ugjestmilde områder som Island og Færøyene.

Innen folkemedisinen har spansk kjørvel blitt brukt mot en rekke plager, blant annet fordøyelsesbesvær, forkjølelse, astma og høyt blodtrykk. Frøene skal virke appetittfremmende og øke melkeproduksjonen hos ammende mødre.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Faktaboks

spansk kjørvel
Myrrhis odorata
Tidligere vitenskapelig navn
Scandix odorata L.
Artsdatabanken-ID
100343
GBIF-ID
3034681

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg