Spam, masseutsendt e-post som mottagerne ikke ønsker eller har bedt om, ofte reklame eller ulike forsøk på svindel (jfr. phishing). Det å sende ut slik e-post kalles å spamme.

Omfanget av spam vokste kraftig fra 2003, og en periode var brorparten av alle e-postmeldinger på nettet spam. Tilbydere av e-post og e-posttjenester, samt vanlige bedrifter, måtte tilby muligheter for automatisk utsortering av det som åpenbart er spam. Slike spamfiltre er blitt mer og mer effektive.

Vestlige land angriper spam-problemet på forskjellige måter. Norge og andre europeiske land har som prinsipp at masseutsendelse av e-post bare kan skje til mottakere som på forhånd har gitt sin samtykke. I USA er det derimot innført regler som tillater masseutsendelse uten samtykke, forutsatt at det framstår klart hvem som sender e-posten, og at man kan reservere seg mot framtidige meldinger fra samme avsender.

Spam som sendes anonymt stammer gjerne fra kriminelle elementer som fjernkontrollerer såkalte «botnet» eller «zombie-nett». Dette er datamaskiner der eieren er blitt lurt til å installere en trojaner (jfr. datavirus), noe som gir uvedkommende muligheten til å disponere maskinen, for eksempel til å sende e-post eller drive andre former for digitalt hærverk. Denne kombinasjonen av spam og datainnbrudd er et eksempel på hvordan «hacking» på 2000-tallet har utviklet seg i retning organisert kriminalitet.

Spam er egentlig navnet på en type billig, hermetisk kjøttmat, og betegnelsen kommer sannsynligvis fra en Monty Python-sketsj der alle rettene på en kafemeny inneholder store mengder spam.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.