Spam, masseutsendt e-post eller andre meldinger som mottagerne ikke ønsker eller har bedt om, ofte reklame eller ulike forsøk på svindel (for eksempel phishing). Det å sende ut slik e-post kalles å spamme.

Omfanget av spam vokste kraftig fra 2003, og tilbydere av e-post og e-posttjenester, samt vanlige bedrifter, måtte tilby muligheter for automatisk utsortering av det som åpenbart er spam. Slike spamfiltre er blitt mer og mer effektive.

Vestlige land angriper spam-problemet på forskjellige måter. Norge og andre europeiske land har som prinsipp at masseutsendelse av e-post bare kan skje til mottakere som på forhånd har gitt sin samtykke. I USA er det derimot innført regler som tillater masseutsendelse uten samtykke, forutsatt at det framstår klart hvem som sender e-posten, og at man kan reservere seg mot framtidige meldinger fra samme avsender.

Spam som sendes anonymt stammer gjerne fra kriminelle elementer som fjernkontrollerer såkalte «botnet» eller «zombie-nett». Dette er datamaskiner der eieren er blitt lurt til å installere en type datavirus som gir uvedkommende muligheten til å disponere maskinen, for eksempel til å sende e-post eller drive andre former for digitalt hærverk. Denne kombinasjonen av spam og datainnbrudd er et eksempel på hvordan «hacking» på 2000-tallet har utviklet seg i retning organisert kriminalitet.

Spam er egentlig navnet på en type billig, hermetisk kjøttmat, og betegnelsen kommer sannsynligvis fra en Monty Python-sketsj der alle rettene på en kafemeny inneholder store mengder spam.

  • Sketsjen som trolig er opphavet til betegnelsen "Spam". Monthy Python,  BBC, 1972

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.