spam

Artikkelstart

Spam, søppelpost, masseutsendt e-post eller andre meldinger som mottagerne ikke ønsker eller har bedt om, ofte reklame eller ulike forsøk på svindel (for eksempel nettfiske). Det å sende ut slik e-post kalles å spamme.

Faktaboks

Uttale
spæm
Etymologi

engelsk

Også kjent som

søppelpost, uønsket e-post

Omfanget av søppelpost har vokst kraftig siden internett ble popularisert fra midten av 1990-tallet. Tilbydere av e-post og e-posttjenester, samt vanlige bedrifter, tilbyr muligheter for automatisk utsortering av det som åpenbart er søppelpost. Slike spamfiltre er blitt mer og mer effektive.

Vestlige land angriper søppelpost-problemet på forskjellige måter. Norge og andre europeiske land har som prinsipp at masseutsendelse av e-post bare kan skje til mottakere som på forhånd har gitt sin samtykke. I USA er det derimot innført regler som tillater masseutsendelse uten samtykke, forutsatt at det framstår klart hvem som sender e-posten, og at man kan reservere seg mot framtidige meldinger fra samme avsender.

Søppelpost som sendes anonymt stammer gjerne fra kriminelle elementer som fjernkontrollerer såkalte «botnett» eller «zombie-nett». Dette er datamaskiner der eieren er blitt lurt til å installere en type datavirus som gir uvedkommende muligheten til å disponere maskinen, for eksempel til å sende e-post eller drive andre former for digitalt hærverk. Denne kombinasjonen av søppelpost og datainnbrudd er et eksempel på hvordan hacking på 2000-tallet utviklet seg i retning organisert kriminalitet.

Opphav til begrepet

Spam er egentlig navnet på en type billig, hermetisk kjøttmat, og betegnelsen kommer sannsynligvis fra en Monty Python-sketsj der alle rettene på en kafemeny inneholder store mengder spam.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg