Spørrespråk, generisk programmeringsspråk for å hente poster fra en database, gjennom kommandoer, hierarkiske menyer eller et typisk eksempel (såkalt «query by example» eller QBE). De fleste verktøy som sender forespørsler til databaser bruker det standardiserte databasepråket SQL (Structured Query Language).

Under vises et eksempel på en spørring i en database:

  • SELECT ALL WHERE bokommune = 'Oslo' AND alder > 17

Setningen henter alle poster for personer fra 18 år og oppover bosatt i Oslo. Setningen forutsetter at den arbeider mot en tabell i en relasjonsdatabase som inneholder opplysninger om personer. 

Det populære spørrespråket SQL (Structured Query Language) ble opprinnelig utviklet av IBM i 1974, men først brukt kommersielt av Oracle Corporation i 1979. Siden midten av 1980-årnene har SQL blitt definert av det amerikanske instituttet ANSI (American National Standards Institute) og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO

De fleste verktøy-leverandørene har imidlertid utvidet den grunnleggende standarden med egne elementer slik at en applikasjon beregnet på å generere forespørsler mot én variant av SQL, må gjennom en tilpassing før den kan brukes mot en tilsvarende database som støtter en annen SQL.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.