spørrespråk

Artikkelstart

Spørrespråk er programmeringsspråk for å hente poster fra en database. Dette gjøres gjennom kommandoer, hierarkiske menyer eller et typisk eksempel (såkalt «query by example» eller QBE). De fleste verktøy som sender forespørsler til databaser, bruker det standardiserte databasepråket SQL (Structured Query Language).

Faktaboks

Etymologi
engelsk query language

Eksempel

Under vises et eksempel på en spørring i en database:

  • SELECT ALL WHERE bokommune = 'Oslo' AND alder > 17

Setningen henter alle poster for personer fra 18 år og oppover bosatt i Oslo. Setningen forutsetter at den arbeider mot en tabell i en relasjonsdatabase som inneholder opplysninger om personer.

SQL

Det populære spørrespråket SQL(Structured Query Language) ble opprinnelig utviklet av IBM i 1974, men først brukt kommersielt av Oracle Corporation i 1979. Siden midten av 1980-årnene har SQL blitt definert av det amerikanske instituttet ANSI (American National Standards Institute) og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO.

De fleste verktøy-leverandørene har imidlertid utvidet den grunnleggende standarden med egne elementer slik at en applikasjon beregnet på å generere forespørsler mot én variant av SQL, må gjennom en tilpassing før den kan brukes mot en tilsvarende database som støtter en annen SQL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg