Spøkelseskreps, art av storkreps i ordenen tanglopper. Spøkelseskreps, Caprella linearis, er lange og smale krepsdyr. De lever blant kystens alger og ser nærmest ut som tråder med forskjellige bein eller vedheng. De forreste beina har klør med gifttorn, mens bein mangler på tredje og fjerde kroppsledd. De blir opptil 3 cm lange, og er rødlige av farge.

Sitter ofte på alger eller på hydroider, hvor de delvis spiser polyppene. Et annet tilholdssted er på brødsvamp. De lever også av andre små dyr, som de fanger.

En annen art innen denne slekten er Caprella mutica. Den har ikke noe norsk navn, men kalles av og til for "japansk spøkelseskreps". Den blir opptil 4 eller 5 cm lang. Caprella mutica hører opprinnelig hjemme i Stillehavet, men har blitt spredt til Europe. Den kom til Norge i 1990-årene, og har særlig slått seg ned i oppdrettsanlegg. Der kan denne arten sitte tett på anleggets flytende strukturer. Det er også fare for at arten kan konkurrere med vår egen spøkelseskreps, og er derfor en høyst uønsket tilvekst til vår fauna.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.