sothøne

Sothøne

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sothøne

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sothøne er en fugleart i riksefamilien som holder til i ferskvann.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Fulica atra
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Hann og hunn er like, helt svarte med hvitt nebb, og de voksne har hvit panneplate. Sothøna har brede svømmelapper på de lange tærne, og er den største av Norges riksefugler, 500–700 gram. Den er dermed på størrelse med lirype.

Formering

Sothøneunge fotografert ved Østensjøvannet i Oslo.
Sothøneunge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sothøne lever i ferskvann med tett vegetasjon langs breddene. Reiret, som består av vannplanter, plasseres flytende eller ved vannkanten. De 6–9 grågule eggene med mørkebrune flekker, ruges av begge kjønn i 21–24 dager. Ungene blir flygedyktige etter cirka åtte uker.

Utbredelse, bestand og trekk

I Norge er sothøna mest en trekkfugl, i andre områder er den standfugl. Nordlige bestander kan trekke til sørligere deler av Europa, noen helt til nordlige deler av tropisk Afrika.

Sothøne er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Amerika og Antarktis. I Afrika hekker den ikke sør for Sahara. Den hekker i hele Europa, unntatt på Island og de nordligste delene av Skandinavia. Den er observert i Finnmark og på Svalbard. Bestanden i Norge teller stabilt mellom 270 og 475 par.

Slektninger

Slekten Fulica omfatter elleve arter fordelt over hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

sothøne
Fulica atra
Tidligere vitenskaplig navn
Fulica atra atra
Artsdatabanken-ID
4096
GBIF-ID
2474377

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg