Sorenskriverstil
Eksempel på det som er blitt kalt sorenskriverstil: utsnitt av en av Erik Werenskjolds illustrasjoner til Jonas Lie: "Familien på Gilje" (1893)
Sorenskriverstil
Av .

Sorenskriverstil er en norsk panel- og tømmerstil. Byggestilen var vanlig fra omkring 1900 til omkring 1925.

Sorenskriverstil er en form for nasjonalromantikk, men forskjellig fra dragestil. Stilen er inspirert av Erik Werenskiolds illustrasjoner, hvor embedsgårdsbygninger vises. Blant de ledende arkitektene var Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.

Et tidlig eksempel på sorenskriverstil var Halfdan Berles hus for Erik Werenskiold på Lysaker i Bærum (1895–1898) og Gerhard Munthes hjem i Fridtjof Nansens vei 4 (1899) i Bærum, horisontalpanelt trehus, utformet av ham selv. Et annet eksempel var annenpremieutkastet for Kongevilla i 1907 av Ole Sverre og Arnstein Arneberg. Et tredje eksempel var Rudolf Emil Jacobsen og August Nielsens Skogbruksbygning på Norges Jubilæumsutstilling i 1914 i Kristiania. Bygningen hadde stor inngangsgavl og rolige panelte flater, med detaljer i art nouveau, som gir inntrykk av en fornorsket variant av sistnevnte stil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stephan Tschudi-Madsen: De syv magre år 1900–1907, «Byggekunst» 1955, ss. 214–18.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg