soningskø

Soningskø er køen av personer som er idømt fengselsstraff og som må vente på plass for å få avsonet dommen.

Soningskøer oppstår fordi det blir avsagt flere dommer, eventuelt gjennomsnittlig lengre dommer på fengselsstraff, enn det det er kapasitet til å ta i mot i eksisterende fengsler. Dette kan skyldes en økning i kriminaliteten, men vil også kunne være påvirket av midlertidige reduksjoner i soningsplasser, for eksempel fordi fengsler er under oppussing eller ombygging. På kort sikt vil det også kunne oppstå soningskøer ved at politi, påtalemyndighet og domstoler tilføres ressurser for å ta unna restanser av saker som er blitt stående uten etterforskning og pådømmelse.

For å redusere soningskøer planlegges det å bygge ut flere fengselsplasser. På kort sikt har det også vært benyttet fremskutt løslatelse, det vil si løslatelse før dommen er ferdig avsonet. Raskere overføring av domfelte utlendinger til soning i hjemlandet, samt eventuelt frivillig dublering på enmannsceller vurderes som aktuelle tiltak.

I 2006 var det vel 2700 personer i soningskø i Norge, det vil si der det hadde gått mer enn to måneder siden Kriminalomsorgen hadde mottatt melding om dommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg