Somali er en folkegruppe bosatt i Somalia, der de utgjør over 90 prosent av befolkningen. I tillegg bor de i Ogaden-regionen i Etiopia og i Kenyas nordprovins. Issaene i Djibouti er også en somaligruppe. Til sammen teller somaliene noe over 10 millioner mennesker. De snakker et kusjittisk språk.

Faktaboks

Uttale
somˈali

I løpet av de siste 1000 år har de vandret inn i sitt nåværende område fra nord og tilpasset seg det ørkenaktige landet. Tradisjonelt er de nomader og holder sauer, geiter, kameler, kveg, esler og hester. I sør, mellom elvene Juba og Shebele, har de blandet seg med en tidligere oromobefolkning og slått seg ned som bofaste åkerbrukere med markante kulturelle og språklige særpreg. Til tross for at somaliene tradisjonelt mangler en felles politisk organisasjon og har vært oppdelt i uavhengige klangrupper med hyppige innbyrdes stridigheter, har de vist sterkt samhold mot andre folk.

Fra slutten av 1980-årene har uroligheter og borgerkrig i Somalia drevet mange mennesker på flukt, også til land utenfor Afrika. I Norge bor det cirka 43 000 mennesker med somalisk bakgrunn (2021).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg