somali (folk)

Artikkelstart

Somali er en folkegruppe bosatt i Somalia, der de utgjør over 90 % av befolkningen, i Ogaden-regionen i Etiopia og i Kenyas nordprovins. Issaene i Djibouti er en somaligruppe. Til sammen teller somaliene noe over 10 millioner mennesker. De snakker et kusjittisk språk.

Faktaboks

Uttale
somˈali

I løpet av de siste 1000 år har de vandret inn i sitt nåværende område fra nord og tilpasset seg det ørkenaktige landet. Tradisjonelt er de nomader og holder sauer, geiter, kameler, kveg, esler og hester. I sør, mellom elvene Juba og Shebele, har de blandet seg med en tidligere oromobefolkning og slått seg ned som bofaste åkerbrukere med markante kulturelle og språklige særpreg. Til tross for at somaliene tradisjonelt mangler en felles politisk organisasjon og har vært oppdelt i uavhengige klangrupper med hyppige innbyrdes stridigheter, har de vist sterkt samhold mot andre folk.

De senere årenes uroligheter og borgerkrigslignende tilstander i Somalia har drevet mange mennesker på flukt, også til land utenfor Afrika. I 2004 var det i Norge ca. 15 500 mennesker med somalisk bakgrunn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg