«Som den er» er et vilkår i en kontrakt som beskriver hvilken tilstand en kontraktsgjenstand skal være i for å være i kontraktsmessig stand. Ettersom kontraktsgjenstanden skal være «som den er», er i prinsippet en hvilken som helst tilstand kontraktsgjenstanden har, kontraktsmessig. En kontraktsgjenstand vil jo alltid være som den er, det vil si i den stand den faktisk er.

Faktaboks

Også kjent som

as is

tel quel

Et «som den er»-vilkår i en kontrakt forstås av denne grunn som regel ikke bare som en beskrivelse av den faktiske tilstanden kontraktsgjenstanden skal være i, men også som en rettslig ansvarsfraskrivelse. «Som den er»-vilkåret tolkes normalt som et generelt forbehold/en generell ansvarsfraskrivelse, hvoretter realdebitor søker å fraskrive seg ethvert ansvar for kontraktsgjenstanden, slik at krav ikke kan gjøres gjeldende mot ham.

«Som den er»-klausuler brukes i mange ulike typer kontrakter. De er særlig vanlige i kjøpekontrakter, hvor salgsgjenstanden er en eldre eller brukt ting, som for eksempel skip, hus og biler. Men klausulene brukes også i andre typer kontrakter, som for eksempel kontrakter om leie av husrom (husleieavtaler).

Selv om «som den er»-klausuler først og fremst benyttes, og har sitt egentlige formål, ved salg av brukte gjenstander, er det i prinsippet ikke noe i veien for å selge en ny gjenstand «som den er». Hvor langt klausulen rekker i et slikt tilfelle, er omdiskutert.

Klausulene benyttes både i kontrakter på lovregulerte områder (som for eksempel ved salg av fast eiendom, løsøre eller leie av husrom) og i kontrakter på ulovregulerte områder.

På lovregulerte områder har lovgiver typisk ment at det går for langt at realdebitor ikke skal ha noe ansvar for kontraktsgjenstanden overhodet. Lovgiver har derfor ofte fastsatt begrensninger, slik at realkreditor likevel kan gjøre krav gjeldende mot realdebitor der realdebitor har gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger, eller dersom kontraktsgjenstanden er i vesentlig dårligere stand enn realkreditor hadde grunn til å regne med (ved forbrukerkjøp av løsøregjenstander (regulert av forbrukerkjøpsloven) som reguleres av er det nok at den solgte tingen er i «dårligere» stand enn kjøper hadde grunn til å regne med). I ulovregulerte tilfeller vil man også kunne sette til side en for vidtgående «som den er»-klausul, men hjemmel må da typisk finnes i avtaleloven § 36.

Ved salg av boliger og fritidsboliger til forbrukere er det, etter en lovendring som trådte i kraft 1. januar 2022, ikke lenger lov å selge boligen/fritidsboligen «som den er». (Andre eiendommer, for eksempel næringsbygg, kan imidlertid fremdeles selges «som den er».)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg