soltårn

Pilotanlegget Solar Two, beliggende i California, USA (i produksjon 1996–99), demonstrerte en effektiv oppsamling og lagring av solenergi. Om dagen reflekterte bortimot 2000 solskjermer solstrålene til det 90 m høye «soltårnet», der salt ble varmet opp og ledet til en varm lagringstank. Ved behov for kraft ble det varme saltet ledet til en dampturbin for genererering av elektrisk kraft (uavhengig av dagslys). Det kalde saltet ble deretter ledet tilbake for ny oppvarming. Anleggets kapasitet var 10 MW. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Solkraftverk med 2 soltårn og tilhørende speil i Spania.

Solkraftverk
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Soltårn, begrep fra solenergien. Et solkraftverk med soltårn bruker speil som fokuserer solstrålene opp til en kollektor (oppsamler) plassert i toppen av et tårn.

I kollektoren brukes det fokuserte sollyset til å varme opp en væske som sirkulerer i en dampsyklus. Fordelen med denne teknologien framfor andre solteknologier (f.eks. parabolsk trau) er at den gir høyere temperatur, og at termisk energi lar seg omforme mer effektivt til energi jo høyere temperaturen er. Solkraftverk med soltårn er særlig kjent fra USA og Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg