solskinn

Solskinn
Sun
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Solskinn er direkte stråling fra Sola, til forskjell fra diffus stråling (himmellys) som når jordoverflaten etter spredning i luften.

Solskinnstid

Slik ser en Campbell Stokes solskinnsmåler ut. Når Sola stråler gjennom kulen vil det brennes et spor på papiret på baksiden, og man kan lese av hvor mange solskinnstimer det har vært den dagen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Mengden med solskinn er et viktig klimatologisk element og måles på utvalgte stasjoner med solskinnsmålere.

Relativ og absolutt solskinnstid

Relativ solskinnstid er forholdet mellom total (absolutt) solskinnstid og den maksimalt mulige, betinget av stedets breddegrad og naturlige horisont.

Eksempel

I Sahara er det årlige antall solskinnstimer over 4000, og relativ solskinnstid opptil 97 %. I Sør-Europa ligger antall solskinnstimer mellom 2000 og 3000, mens det fra Mellom-Europa til Sørøst-Norge ligger mellom 1500 og 2000 timer per år. Vestvendte kystområder i Nordvest-Europa, blant annet Vestlandet og Nord-Norge, har omtrent 1200–1500 solskinnstimer per år.

Strålingsenergi

Et annet uttrykk for solskinnsmengde er mottatt solstrålingsenergi, som i tillegg til rent solskinn innbefatter lys som er spredt av skyer og luft (himmellys). I juli på ulike steder i Norge varierer strålingsenergien mellom omtrent 4000 og 5500 Wh/m2; se Norge (klima).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg