Solovn,

innretning for tilberedning av mat ved hjelp av solenergi. I sin enkleste form er solovnen en bokskoker bestående av en kasse med glasslokk som passivt absorberer solenergien. I sterkt solskinn oppnås temperaturer på 80-130 °C i kokekar med svart overflate og tettsittende lokk. For å oppnå høyere temperaturer og kortere koketid må ovnen utstyres med en krum reflektor som konsentrerer solstrålene mot kjelen.

Solovner regnes å ha mange fortrinn i fattige land med gode solforhold. For brede lag av befolkninga dekkes energibehovet til matlaging i dag av ved, trekull, husdyrgjødsel eller parafin. I mange land får kvinner og barn føle brennevedkrisen på kroppen ved at de må tilbakelegge stadig lengre strekninger for å få tak i ved. Det er også kjent at et stort antall mennesker i u-land lider av ulike luftveissykdommer og allergier fordi maten tilberedes over åpen ild med dårlig avtrekk. Det har imidlertid vist seg vanskelig å introdusere solovner i stor skala i u-land. Aktuelle brukere er en kjøpesvak gruppe som er kommersielt lite attraktiv. Det viser seg også at nettopp matlaging er en aktivitet som det er knyttet sterke tradisjoner til, noe som gjør at radikalt nye metoder vanskelig vinner innpass.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.