soloering

Frisoloering er å klatre alene uten tau på høye fjellvegger.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Soloering er klatring alene i fjellet eller over vann, med eller uten sikring. Soloering uten sikring kalles «frisoloering» (engelsk: free solo). Det vanligste er å klatre solo med sikring.

Faktaboks

Også kjent som

free solo

Soloering på fjell og is

Det finnes en rekke metoder for å soloere trygt både på fjell og is. Felles for begge er at det krever mer erfaring enn vanlig sikret klatring. Ved soloering over flere taulengder vil klatreren måtte fire seg ned til standplass for å løse ut tauet. Dette innebærer at hver taulengde må bestiges to ganger for å få med utstyret videre.

Vannsoloering

Deep Water Soloing på Berry Head i England.

Soloering over vann kalles for Deep Water Soloing (DWS). DWS har siden årtusenskiftet blitt svært populært, spesielt i områder som Mallorca og Thailand. Det er også gjort en del DWS i Norge, men ettersom vannet her er kaldere og det sjelden er overhengende fjell over egnet vann, er utbredelsen begrenset.

DWS-ruter er gjerne i underkant av 15 meter. Det er imidlertid gjort DWS på opp mot 30 meter. Det arrangeres egne DWS-konkurranser på kunstige klatrevegger som settes opp over havnebasseng, eller svømmebassenger. Disse konkurransene er spektakulære og publikumsvennlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg