snyltefisker

Carapus acus
Av .
Echidion drummondii
Av .

Artikkelstart

Snyltefisker er en fiskefamilie i ordenen Ophidiiformes. Familien omfatter 36 arter som er utbredt i tropiske til tempererte havområder.

Faktaboks

Også kjent som
Carapidae

Snyltefisken har en lang, smal og spydformet kropp. Rygg- og gattfinnene er formet som lange bremmer langs ryggen og buken. Artene har to larvestadier som er svært forskjellige i form og atferd. Det første larvestadiet lever pelagisk, og denne larven har et særegent, stort og fanelignende vedheng (vexillum) på ryggen. Det andre larvestadiet (kalt tenuis) lever bentisk (nær bunnen). Her er kroppen lang og tynn, og hodet er lite.

Mange snyltefisk er parasittiske. Det er i tenuis-stadiet at disse artene tar bolig i verten i dette stadiet. De fleste parasittiske artene bor i tarmen til sjøpølser. De går da inn gjennom anus med halen først. Noen spiser også av sjøpølsens indre organer.

Familiens største art, den opptil 30 cm lange snyltefisken Echiodon drummondii er utbredt over store deler av det østlige Atlanterhav. Artsdatabanken angir at bestanden av snyltefisk er god i norske farvann. Den er blant annet nylig (2014) også funnet i Barentshavet. Kunnskapen om arten er imidlertid begrenset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg