snømose

Krypsnømose Anthelia juratzkana (sleivmoseordenen Jungermanniales). Snømoseslekta vokser på fuktig torvholdig jord eller mineraljord. Artene er meget karakteristisk med sine sølvfarga eller grågrønne skudd med tre rader av to-flika blad. Slekta er representert i det meste av Norge, inkludert Svalbard.
Krypsnømose
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Snømose, levermoseslekt i ordenen Jungermanniales. Snømoseslekta vokser på fuktig torvholdig jord eller mineraljord. Artene er meget karakteristisk med sine sølvfarga eller grågrønne skudd med tre rader av to-flika blad. Danner store tepper som er gråhvite på oversiden i tørr tilstand.

Faktaboks

Også kjent som
Anthelia

Skudd krypende 0,2-3,5 cm lange danner tette matter eller vokser som enkeltskudd blant andre moser. Sparsomt med rhizoider langs stengelen. Blad tverrstilte i to rader. Blad 2-flika i mer en halve bladets lengde, med spisse fliker. Bladceller med jevnt fortykka cellevegger med små til manglende trigoner. Oljelegemer mangler, men svært små oljedråper forekommer. Bukblad lik de vanlige bladene i form og størrelse.

Snømoseslekta er meget karakteristisk med sine sølvfarga eller grågrønne skudd med tre rader av to-flika blad. På avstand kan den grå fargen minne om arter i åmemoseslekta Gymnomitrion, men når en ser på bladene er det ingen tvil.

To arter i Norge: Ranksnømose, A. julacea, og krypsnømose, A. juratzkana, begge vokser i snøleier i fjellet i hele landet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg