snømarkmus

Artikkelstart

Snømarkmus er en art smågnager i hamsterfamilien. Tidligere ble den plassert i markmusslekten (Microtus), men er nå plassert i slekten Chionomys, som inneholder fire arter. Alle fire lever i høyereliggende områder.

Faktaboks

Også kjent som

latin Chionomys nivalis

tidligere Microtus nivalis

Beskrivelse

Snømarkmus ligner på markmus i kroppsform, men er lysere og har lenger hale. Kroppslengden er inntil 14 centimeter, halelengden 7 centimeter og vekta 62 gram. Ryggen er gråbrun eller grå og kroppssidene lysere grå, mens buken og halen er temmelig kvite. Størrelse, relativ halelengde og farge varierer mye mellom bestander. Selv bestander som lever nær hverandre kan se forskjellige ut.

Levevis

Snømarkmus lever i steinete terreng og i klippeområder, ofte over tregrensa. Her gjemmer den seg i sprekker og under steiner, der temperaturen er mer stabil. Slikt terreng forekommer gjerne i høyfjellsområder, men den kan også leve i lavereliggende områder der det er klipper og der vegetasjonen er sparsommelig. Den er funnet i høyder mellom 30 og 4 700 meter over havet.

Snømarkmusa spiser planter, frø og røtter og kan hamstre føde. Den er kvikk til å hoppe fra stein til stein og er i stor grad aktiv om dagen.

Utbredelse

Snømarkmus er utbredt i høyfjellsområder fra Spania i vest til Iran i øst, og fra Polen i nord til Israel i sør. Disse fjellområdene er isolert fra hverandre, slik at bestander av snømarkmus også er isolerte. De lever på ulike «fjelløyer», derfor er lokale tilpasninger vanlige.

Systematikk

Systematikk Norsk navn Latinsk navn
Klasse Pattedyr
Orden Gnagere
Familie Hamsterfamilien
Slekt Chionomys
Art Snømarkmus Chionomys nivalis

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg