Snømarkmus, smågnagerart i hamsterfamilien. Tidligere ble den plassert i markmusslekten (Microtus), men er nå i slekten Chionomys som inneholder fire arter som lever i høyereliggende områder.

Snømarkmus ligner på markmus i kroppsform, men er lysere og har lenger hale. Kroppslengde inntil 14 cm, halelengde 7 cm og vekt 62 g. Ryggen er gråbrun eller grå, kroppssidene lysere grå, buk og hale temmelig kvite. Størrelse, relativ halelengde og farge varierer mye mellom bestander. Selv bestander som lever nær hverandre kan se forskjellige ut.

Snømarkmus lever i steinete terreng og i klippeområder, ofte over tregrensa. Her gjemmer den seg i sprekker og under steiner, der temperaturen er mer stabil. Slikt terreng forekommer gjerne i høyfjellsområder, men den kan også leve i lavereliggende områder der det er klipper og vegetasjonen er sparsommelig. Den er funnet på høyder mellom 30 og 4 700 m over havet. Snømarkmusa spiser planter, frø og røtter og kan hamstre føde. Den er kvikk til å hoppe fra stein til stein og er i stor grad dagaktiv.

Snømarkmus er utbredt i høyfjellsområder fra Spania i vest til Iran i øst, og fra Polen i nord til Israel i sør. Disse fjellområdene er isolert fra hverandre, slik at bestander av snømarkmus også er isolerte. De lever på ulike "fjelløyer", derfor er lokale tilpasninger vanlig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.