En snødybdemåler måler dybden av snøen som ligger på bakken.

Snødybde måles i cm. Eventuell snøsmelting og naturlig komprimering tas ikke med. Derfor vil ofte snødybde avta etter noen dager uten nedbør, og etter regnskyll eller mildvær.

Her ser vi både en automatisk snødybdemåler og en liten manuell snødybdemåler. 

Snødybdemåler av MET. CC BY SA 3.0

Det er i dag hovedsakelig to måter å måle snødybde på:

Den manuelle snødybdemåleren er en målestav/-stang som er gradert i cm med nullpunktet på bakkenivå. Man kan enten ha en fast snødybdemåler som settes i bakken før frosten og denne står på samme sted gjennom hele vinteren, eller man kan benytte en løs måler for å ta flere stikkprøver innenfor et område på 5 x 5 meter. Løs måler brukes særlig på områder med skavler og ujevn snøoverflate. Man tar da tre målinger og beregner middelverdien av disse.

På automatiske værstasjoner bruker man en automatisk snødybdemåler (akustisk avstandsmåler). Måleren blir montert i en fast høyde over bakken, godt over den maksimale snødybden. Måleren sender en ultralydpuls som treffer snødekket og reflekteres tilbake som et ekkolodd. Da kan man beregne avstanden fra sensoren og ned til snødekket. Når man i tillegg vet avstanden fra bakkenivå og opp til måleren, kan man så beregne snødybden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.