snødybdemåler

Artikkelstart

En snødybdemåler måler dybden av snøen som ligger på bakken.

Målemetode

Snødybde måles i centimeter. Eventuell snøsmelting og naturlig komprimering tas ikke med. Derfor vil ofte snødybde avta etter noen dager uten nedbør, og etter regnskyll eller mildvær.

Typer

Her ser vi både en automatisk snødybdemåler og en liten manuell snødybdemåler.

Snødybdemåler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er i dag hovedsakelig to måter å måle snødybde på:

Manuelle målere

Den manuelle snødybdemåleren er en målestav/-stang som er gradert i cm med nullpunktet på bakkenivå. Man kan enten ha en fast snødybdemåler som settes i bakken før frosten og denne står på samme sted gjennom hele vinteren, eller man kan benytte en løs måler for å ta flere stikkprøver innenfor et område på 5 x 5 meter. Løs måler brukes særlig på områder med skavler og ujevn snøoverflate. Man tar da tre målinger og beregner middelverdien av disse.

Automatiske målere

På automatiske værstasjoner bruker man en automatisk snødybdemåler (akustisk avstandsmåler). Måleren blir montert i en fast høyde over bakken, godt over den maksimale snødybden. Måleren sender en ultralydpuls som treffer snødekket og reflekteres tilbake som et ekkolodd. Da kan man beregne avstanden fra sensoren og ned til snødekket. Når man i tillegg vet avstanden fra bakkenivå og opp til måleren, kan man så beregne snødybden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg