Snøblindhet er en øyetilstand som utløses av ultrafiolett bestråling, hvor det oppstår en forbigående skade av det overflatiske cellelaget (epitelet) til øyets hornhinne (i mindre grad også skade av epitelet til fremre del av øyeeplets bindehinne).

Faktaboks

Også kjent som

fotokeratitt, keratoconjunctivitis nivalis

UV-strålene absorberes i epitelet, hvor de fremkaller inflammasjon og celledød. Dette er oftest så smertefullt at man ikke orker å åpne øynene og dermed blir «blind», (derav uttrykket 'snøblindhet'). Tilstanden har ikke noe med blindhet i vanlig forstand å gjøre og helbredes oftest relativt hurtig uten varige mén.

Årsaker

Snøblindhet sees først og fremst ved utilstrekkelig beskyttelse av øynene når man oppholder seg på en snødekket flate i høyfjellet på en tid av året da solen står høyt på himmelen. En lignende «forbrenning" kan oppstå under arbeid med sveiseapparatur (sveiseblink) eller ved UV-bestråling i solarium uten bruk av nødvendig øyebeskyttelse.

Symptomer

Det er typisk at symptomene kommer først noen timer etter bestrålingen. Det kan være intense øyesmerter og en uttalt lysskyhet som gjør det nesten umulig å åpne øynene.

Funn

Sykehistorien er vanligvis så klassisk at nøye øyeundersøkelse ikke er nødvendig.

Ved uklare tilfeller, for eksempel hos sveisere når fremmedlegemer på øynene ikke kan utelukkes, vil lokalbedøvende øyedråper muliggjøre nøyere øyeundersøkelse. Ved farging med fluoresceinholdige øyedråper vil man da med blått lys og stor forstørrelse i oftalmoskopet kunne se tallrike punktformige defekter i hornhinneepitelet.

Behandling

Tilstanden går over av seg selv i løpet av en til to dager og etterlater vanligvis ingen langvarige plager. Ofte brukes en øyesalve med antibiotika, dels for å lindre plagene, dels for å unngå sekundær infeksjon. Smertestillende tabletter har også bra effekt. Generelt frarådes det å forskrive lokalbedøvende øyedråper til stadig bruk, da dette kan forsinke tilhelingen av epitelskaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg