snøbær

Snøbær, kvist med blomster og bær.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Snøbær er ei planteslekt i kaprifolfamilien med 17 arter som alle unntatt én finnes opprinnelig i Nord-Amerika. Dette er busker med motsatte blad og små, nesten radiærsymmetriske blomster. Fruktene er som regel hvite bær som er den egenskapen som har gitt opphav til det norske navnet på slekta. Disse bærene henger på buskene langt utover høst og vinter, blant annet fordi de ikke er særlig ettertrakta av fugler.

Faktaboks

Etymologi
av gresk, symfereo, samle sammen og karpos, frukt. Gammelt navn på snøbær.
Vitenskapelig navn
Symphoricarpos
Beskrevet av
Henri Louis Duhamel du Monceau

Flere arter av snøbær brukes som prydplanter i Norge. Den vanligste arten kalles snøbær eller vanlig snøbær (S. albus). Dette er en til tre meter høye greina busker med ovale blader. Arten har vært dyrka som hekkeplante eller prydbusk over hele Norge og er ganske skyggetålende. Snøbær er vurdert i Fremmedartslista til høy risiko (HI) på grunn av svært høyt invasjonspotensiale. Foreløpig finnes arten forvilla i hovedsak på Sørlandet og i lavlandet på Østlandet, men er funnet forvilla nord til Troms.

To andre taksa; rosesnøbær, S. orbicularis og kystsnøbær, S. chenaultii dyrkes også i Norge, men trolig i liten grad og er kun funnet forvilla noen få ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

snøbær
Symphoricarpos
Artsdatabanken-ID
101720
GBIF-ID
7892576

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg