snøakkumulering

Artikkelstart

Snøakkumulering beskriver hvor mye snø som er falt gjennom vinteren.

Dybdestoff

Snøkartene på yr.no tar utgangspunkt i temperatur- og nedbørdata fra det nasjonale observasjonsnettet til Meteorologisk institutt. Ved hjelp av interpolering av disse dataene og en fordelt snømodell beregnes daglig landsdekkende kart over aktuell snømengde, mengde fritt vann i snøen og avrenning fra snøsmelting og regn.

Denne metoden tar hensyn til smelting og refrysing av smeltevann, samt at deler av vinternedbøren kommer som regn. Snøforholdene simuleres med en oppløsning på en kvadratkilometer. Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1971-2000.

Snøens vannekvivalent er et mål på aktuell snømengde omgjort til millimeter vann. Hydrologene beskriver ofte snømagasinet til ethvert tidspunkt i vannekvivalenter.

Historikk

Meteorologisk institutt har begrepet snøakkumulering tradisjonelt vært benyttet for å beskrive hvor mye nedbør (i mm) som har falt siden snødekket etablerte seg på høsten, uten å ta hensyn til eventuell smelting i løpet av vinteren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg