smuglerstikk

Smuglerstikk fester effektivt en kasteline til fortøyningstrossen

Smuglerstikk med kasteline
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Smuglerstikk er en knute i festefamilien. Det utmerker seg ved å kunne løsnes totalt og lynraskt. Det norske navnet kommer av at det var en svært hensiktsmessig knute for å feste smuglerlast som ble slept etter smuglerfartøy. Ved kontroll kunne lasten slippes effektivt og ubemerket.

Faktaboks

Også kjent som

Dick Turpin-stikk

Slipp på slipp

Engelsk: Highwayman's Hitch

Bruksområde

Smuglerstikk brukes til å feste tauet til et objekt. Det kan være for å fortøye en jolle til en fortøyningsring eller lignende, en hest til en trestamme, eller altså en smuglerlast til fartøyet. En vanlig profesjonell bruksområde er for å feste kastelinen til den tunge fortøyningstrossa på større skip. Bryggemannskapet som tar i mot kastelinen kan slik frigjøre den fra trossa raskt og enkelt. Måten stikket løsner totalt når man trekker i tampen er såpass overraskende og sensasjonell at det også brukes for å imponere tilskuere.

Oppbygning

Smuglerstikket virker primært på grunn av beknip av tampen/bukten på tauet. Den består teknisk av to slippknuter. Knuten kan betegnes som «slipp i slipp». Den benytter seg også av noe friksjon mot objektet.

Styrker og svakheter

Smuglerstikket består av slipp i slipp

Smuglerstikk
Av /Handverk.

Smuglerstikket styrke er at det kan løsnes spesielt raskt. Dette kan potensielt også være en ulempe dersom det blir løst ut uintendert. Ved svært høye belastninger kan det sette seg slik at det likevel kan være vanskelig å løsne. Smuglerstikket krever god tauforståelse for å brukes korrekt.

Hvordan slå smuglerstikk

Før bukten rundt objektet man skal feste i (1). Trekk faste part gjennom bukten, slik at du får en ny bukt (2). Trekk så bukt fra tampen gjennom den nye bukten. Samse godt (3).

For å være sikker på hvilket tau som er utløseren, kan det være klokt å slå en stoppknop på tampen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg