small shelly fossils

Det problematiske fossilet Halkieria evangelista som består av en mengde forskjellige SSF'er. Alder: Tidlig kambrium, fra lokaliteten Sirius Passet, Nord-Grønland. (Bildet er digitalt behandlet for å fremheve kontrasten) Skalaen på bildet er 2 cm lang.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Small shelly fossils er en gruppe av (som navnet antyder) svært små skall av forskjellig utseende og forskjellig biologisk opphav, men som har det til felles at de opptrer omkring grensen prekambrium/kambrium, og ofte er problematiske å plassere i en bestemt dyregruppe. De blir ofte refrert til som SSF. De er en viktig del av den fossile faunaen som dokumenterer den kambriske eksplosjonen.

De tidligste hører sannsynligvis til primitive dyregrupper som svamper og nesledyr, men utover i tidlig kambrium kan de ofte gjenkjennes som hele skall av kjente dyr som bløtdyr og brachiopoder, eller deler av ytre skjeletter (såkalte skleritter) av ukjente dyregrupper. Blant de første er snegle-liknende typer som Yochelcionella og Aldanella eller den monoplacophor-liknende Mobergella funnet i Sverige, Norge og Grønland (Braastad 1915, Skovsted 2003). Skleritt-typene ereksemplifisert med små nettaktige plater og pigger kalt Microdictyon som ved funn i Chengjiang-lagerstätten i Kina viste seg å være et større dyr (en onychophor?) dekket med flere forskjellige SSF-typer. Et annet eksempel er Halkieria, som ble beskrevet på grunnlag av små, hule pigger, men som viste seg å være deler av et stort, snegleaktig dyr med hundrevis av pigger av mange fasonger og to muslingaktige skall som dekket hodet og bakenden av dyret (illustrert ovenfor).

De er best kjent fra den tidlig-kambriske lagrekken i Sibir (Tommotian stage), hvor de iblant finnes sammen med elementer av Ediacara-faunaen, og i lag av samme alder i Yunnan, Kina (Meishukunian stage), hvor de finnes sammen med både akritarker og sporfossiler. Dette er sannsynligvis pga. hvor systematiske innsamlinger er gjort, siden denne typen fossiler dukker opp hvor som helst man undersøker egnede bergarter av riktig alder. Gode bilder av en fauna fra Nevada kan sees i Skovsted (2006).

Siden de er så små oppdages SSF vanligvis bare i de uoppløste restene etter at bergarten (vanligvis kalk) har blitt løst opp i eddiksyre. Fossilene består av kalsiumfosfat eller silika, men mineralet kan være enten primært dannet av dyret, sekundært omdannet fra andre mineraler eller rett og slett dekket med kalsiumfosfat etter dyrets død og begravelse.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg