smørsyrebakterier

Smørsyrebakterier er en gruppe anaerobe bakterier som lever i miljøer uten oksygen og som lager smørsyre (butyrat) ved fermentering av sukker og andre sukkerforbindelser (stivelse, cellulose, pektin, hemicellulose). Smørsyre er en kortkjedet fettsyre som er en viktig energikilde i vomma hos drøvtyggere og blir laget av smørsyrebakterier som bryter ned plantemateriale. Smørsyre finnes også i smør (latin butyrum – smør), i geite- og sauemelk, noen typer ost, og i sjokolade laget i Hershey-prosessen. Under osteproduksjon kan smøresyrebakterier gi uønsket lukt fra ost. Ubehagelig lukt fra svette eller kroppshulrom kan skyldes smørsyre produsert av bakterier. Smørsyrebakterier kan eve naturlig i sedimenter i jord og vann.

Smørsyrebakterier og mage-tarmsystem

Vomma hos drøvtyggere inneholder et komplekst mikrobiom som omdanner gras og annet plantemateriale til kortkjedete fettsyrer og mikrobielt protein i vomma og tarmen. Smørsyre er en viktig energikilde som tas opp av epitelcellene og smørsyre spiller en viktig rolle i opprettholde et velfungerende i mikrobiom hos drøvtyggere, samt i tykktarmen hos dyr og mennesker. Smørsyrebakterier er viktige for en god helsetilstand i tarmsystemet.

Smørsyrebakterier og biokjemi

Clostridium butyricum er en anaerob sakkarolyttisk, Gram-positiv smørsyrebakterie som kan danne endosorer. Glukose omsettes i glykolysen i bakteriene til pyruvat (pyrodruesyre), som blir videre oksidert til acetyl-CoA. Deretter følger de enzymkatalyserte reaksjonene acetyl-CoA → acetoacetyl-CoA → beta-hydroksybutyryl-CoA → krotonyl-CoA → butyryl-CoA→ butyryl-fosfat → butyrat

Butyrivibrio og Anaerococcus er eksempler på andre slekter med smørsyrebakterier.

Weizmanorganismen og butanol

Clostridium acetobutylicum syn. Clostridium beijerinckii kalles Weizman-organismen oppdaget av Chaim Weizmann (1874–1952) gjorde det mulig i industriell skala å omdanne stivelse til endeproduktene aceton, butanol og etanol (ABE-fermentering) med forholdstall 3:6:1. Aceton ble brukt til produksjon av røksvakt krutt i våpenindustrien under første verdenskrig og etanol som drivstoff. Clostridium acetobutylicum er egentlig ikke en smørsyrebakterie, men en bakterie som forsetter starten av metabolismen til smørsyre, men stopper ikke der og fortsetter metabolismevien i en annen retning videre Acetoacetyl-coA til aceton og n-butanol. kan bli omdannet til aceton eller butanol:

acetoacetyl-CoA → acetoacetat → aceton

acetoacetyl-CoA → butyryl-CoA → butyraldehyd → butanol

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg