Smørsyrebakterier er en gruppe anaerobe bakterier som lever i miljøer uten oksygen og som danner smørsyre. Dannelsen av smørsyre skjer ved fermentering av sukker og andre sukkerforbindelser som stivelse, cellulose, pektin og hemicellulose. Smørsyre har en ubehagelig lukt og kan blant annet luktes når planter som er dekket med et tynt isdekke blir varmet opp av sola om våren og gjæres til smørsyre.

Forekomst

Smørsyrebakterier kan leve naturlig i sedimenter i jord og vann. Under osteproduksjon kan smøresyrebakterier gi uønsket lukt fra ost. Ubehagelig lukt fra svette eller kroppshulrom kan skyldes smørsyre produsert av bakterier. Smørsyrebakterier i vomma hos drøvtyggere bryter ned plantemateriale til den kortkjedete fettsyren smørsyre, en viktig energikilde som tas opp av epitelcellene. Smørsyre er viktig for å opprettholde et velfungerende i mikrobiom hos drøvtyggere, samt i tykktarmen hos dyr og mennesker. Smørsyre finnes også i smør (latin butyrum – smør), i geite- og sauemelk, noen typer ost, og i sjokolade laget i Hershey-prosessen.

Smørsyrebakterier finnes blant annet i slektene Clostridium, Butyrivibrio og Anaerococcus.

Smørsyrebakterier og biokjemi

Clostridium butyricum er en anaerob sakkarolyttisk, grampositiv smørsyrebakterie som kan danne endosorer. Glukose omsettes i glykolysen i bakteriene til pyruvat (pyrodruesyre), som blir videre oksidert til acetyl-CoA. Deretter følger de enzymkatalyserte reaksjonene:

acetyl-CoA → acetoacetyl-CoA → beta-hydroksybutyryl-CoA → krotonyl-CoA → butyryl-CoA→ butyryl-fosfat → butyrat

Weizman-organismen og butanol

Bakterien Clostridium acetobutylicum syn. Clostridium beijerinckii kalles for Weizman-organismen og ble oppdaget av Chaim Weizmann (1874–1952). Dette gjorde det mulig å omdanne stivelse til endeproduktene aceton, butanol og etanol (ABE-fermentering) med forholdstall 3:6:1 i industriell skala. Aceton ble brukt til produksjon av røksvakt krutt i våpenindustrien under første verdenskrig og etanol som drivstoff.

Bakterien Clostridium acetobutylicum er egentlig ikke en smørsyrebakterie, men den forsetter starten av metabolismen til smørsyre.Den fortsetter metabolismevien i en annen retning videre Acetoacetyl-coA til aceton og n-butanol som kan bli omdannet til aceton eller butanol:

acetoacetyl-CoA → acetoacetat → aceton

acetoacetyl-CoA → butyryl-CoA → butyraldehyd → butanol

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg