Smørskyld er en gammel betegnelse på jordleieavgift beregnet i smør. Jordeieavgift eller landskyld i Norge i cirka 1200—1800 ble ofte betalt i ulike naturalier. I fjell- og dalbygder der husdyrholdet spilte stor rolle, valgte leilendingene å betale jordleia eller landskylda i smør. Etter 1350 er det også tydelig at smør også ble foretrukket av jordeierne som betalingsvare. Smør spredte seg som landskyldvare og som verditakst på gården (som ble kalt boltall) i tiden 1350—1500. En gård som ble taksert til 1 laup smør, kunne da regnes som 1 laupsbol.

Vestlandet, og til dels også Østlandet, finner vi måle/vekt- og verdienheten laup smør, som igjen kunne deles inn i mindre vektenheter. 1 laup smør var 15,4 kg, og laupen utgjorde tre bismerpund eller 72 merker.

I Trøndelag og Nord-Norge forekom smørlandskylda ofte i spann smør. Spannet var et volumsmål, og kunne utgjøre mellom 4,1 og 16,2 liter (eller 3,9 og 15,2 kg). Spannet gikk tilbake på pengeskylda mark. Etter 1350 erstattet 1 spann smør det gamle målet 1 mark veide eller telte penger. Dette skjedde i takt med økt husdyrhold og mer betaling i smør som landskyldvarer. Derimot fortsatte man å bruke underkategorier i den gamle pengeskylda. 1 spann smør ble regnet som 3 øre (øyrar) eller 72 merker. Ellers kunne man dele spannet smør i tre bismerpund smør. I senmiddelalderen opptrer gårdstaksten spannsbol.

I løpet av 1700-tallet falt smørskylda i likhet med andre landskyldvarer mer og mer bort som reelle verdier, som følge av at skyldeiesystemet gikk i oppløsning. Nå ble jordleieavgiftene svart i penger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg