Smørflyndre av Nozères, Claude/WORMS. CC BY NC SA 4.0

Smørflyndre, fiskeart i flyndrefamilien. I Norge vanlig langs hele kysten. God matfisk som foreløpig ikke er veldig godt utnyttet. Arten blir enkelte ganger feilaktig omtalt som sjøtunge.

Den blir opptil 62 cm lang og 2,5 kg, men er vanligvis under 50 cm. Øyesiden lyst gråbrun til rødbrun, bitte små, svarte flekker på begge sider av kroppen, som er tynn og langstrakt. Skjellene er store og glatte, sidelinjen rett.

Arten er utbredt på begge sider av Nord-Atlanteren, i Europa fra Portugal til Murmansk, på bløtbunn fra 50 til 1400 m dyp. I Norge vanlig langs hele kysten, mest på 100–300 m dyp. Gyter tidlig på sommeren pelagiske egg som klekkes etter 7–8 dager ved 8–10 °C, yngelen søker til bunn ved 4–5 cm lengde. Veksten er langsom, men varierer med geografisk oppholdssted. Alder 12–14 år i norske og islandske farvann. Føde er alle typer bunndyr.

Ca. 4000 tonn tas årlig i Europa. Den er uten særlig betydning som matfisk i Norge, norsk fangst ligger rundt 100 tonn årlig, men smørflyndre smaker svært godt og kan få større anvendelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. januar skrev Terje Dørumsgaard

Hvor er informasjonen om at smørflyndre også kalles sjøtunge (solea solea) i Norge hentet fra? Jeg holder på med en bok om scampi og matsvindel (misbranding, eller det jeg vil kalle bevisst feilmerking, da vi ikke har noe godt ord for misbranding på norsk). Akkurat i dag forbereder jeg et innlegg på matbloggen min om det samme.
Som kjent har smørflyndre, som er en billig og langt dårligere fisk enn sjøtunge blitt solgt som sjøtunge på restauranter i Norge. Til sjøtungepris. (Akkurat som oppdrettsreker som blir solgt som scampi (Nephrops norvegicus).

26. januar svarte Asbjørn Vøllestad

Hei. Denne informasjonen har blitt med i oppslaget fra papirversjonen av leksikonet. Problemet er at arten tunge (Solea solea) nokså upresist kalles sjøtunge av mange. Norsk Zoologisk Forening hadde en gang en navnekomite som publiserte navnelister på norske dyr. Sjøtunge blir der ikke brukt såvidt jeg husker. Nå brukes navnet sjøtunge upresist av mange om både tunge og smørflyndre - noe som er feil. Vil nok tro at navnet sjøtunge brukes bevisst om smørflyndre for å kunne gi litt bedre pris. Det er synd.

28. januar svarte Terje Dørumsgaard

Hei, og takk for svar
For meg har sjøtunge i alle år vært solea solea. På dansk heter den søtunge (smørflyndre heter skærising), på svensk sjötunga og på tysk seezunge, alle med referanse til solea solea. (Sverige: "Som matfisk kallas arten vanligen sjötunga, men som art vanligen tunga eller äkta tunga." Wikipedia.)
Jeg finner heller ikke NOE som viser at smørflyndre kalles sjøtunge i mine rundt 800 matbøker, ved stikkprøver .
Det engelske navnet på smørflyndre er Witch eller Torbay sole, ifølge de engelske Fish Labelling regulations, som lister opp hvilke navn som er tillatt brukt i handelsøyemed, alle med utgangspunkt i de latinske navnene. Å fravike dette er "a criminal offence" i England, og forbundet med straffeansvar.(Solea solea heter Dover sole eller bare sole)
I matsammenheng blir det etter min mening helt feil å kalle smørflyndre for sjøtunge, det åpner for matsvindel (misbranding). Så lenge det ikke finnes zoologisk eller vitenskapelig "bevis" for når navnet sjøtunge ble satt på Glyptocephalus cynoglossus, eller av hvem og hvorfor, bør det fjernes helt i oppslagsverk.

28. januar svarte Asbjørn Vøllestad

Du har et godt poeng. Jeg har lagt inn en kommentar om at arten feilaktig omtales som sjøtunge, og fjernet navnet fra faktaboksen. Poenget med faktaboksen har vært å fortelle hvilke navn som brukes om arten - også i dagligtale.

28. januar svarte Terje Dørumsgaard

En god start!
Det er akkurat det som lager endel problemer; det brukes dagligdagse navn og dialektnavn som gjør at misforståelser oppstår.
Det aller beste når det gjelder navn på sjømat/artsnavn brukt kommersielt, vil være å utarbeide forskrifter à la de engelske Fish Labelling Regulations.
Også Scandinavian Fishing Yearbook har meget seriøs informasjon om sjømat, og brukes av bransjen over hele verden utenfor Norge.

28. januar svarte Terje Dørumsgaard

Da bør vel informasjonen om sjøtunge også rettes opp noe? Danskene bruker nok mest søtunge i matsammenheng.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.