Småspove, fugleart i snipefamilien. En av de største vadefuglene, ca. 45 cm lang, vekt ca. 350–400 g, men mindre enn storspove. Den har lange ben, og det nedoverbøyde, tynne nebbet er 7,5–10 cm langt. Fjærdrakten er grå til gulhvit, tett belagt med mørkebrune flekker. Har en smal, lys stripe på langs over issen («midtskill») i motsetning til storspoven.

Med flere underarter hekker den i nordlige strøk rundt hele Arktis. Hekker i flere fjellområder i Sør-Norge, ved kysten fra Jæren til Finnmark, dessuten også på større skogsmyrer.

Reiret, som plasseres helt åpent på bakken, er en grop fôret med gress og blader. De fire olivengrønne eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 27–28 dager. Ungene blir flygedyktige etter 5–6 uker. Trekkfugl. Skandinaviske fugler overvintrer i tropisk Afrika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.