småhamstere

Småhamstere, gnagerslekt i hamsterfamilien. Den er plassert i underfamilien hamstere (Cricetinae) som inneholder 18 arter. De seks artene i slekten er betydelig mindre enn deneurpeiske hamsteren Cricetus cricetus, men har samme runde kroppsformen og samme korte hale.

Faktaboks

Også kjent som

slekten Cricetulus

Beskrivelse

Småhamstere varierer i kroppslengde fra 10-15 cm, halelengde 3-6 cm og vekt 40-60 g. Pelsen er grå, gråbrun eller sandfarga på ryggen og kvit til gråkvit på buken. Flere arter har ei svart stripe langs ryggraden. Halen er enten helt kvit eller brun oppå og kvit under. Snuten er lang og smal med lange værhår. Kinnposene strekker seg helt bak til skuldrene.

Levevis

Småhamstere lever stort sett i tørre omgivelser; tørre grassletter, steppe, tørre skoger, barskog, halvørken og ørken, samt på alpine grassletter (opp til 5 200 m o.h. i Himalaya). De graver ganger under bakken. Småhamstere spiser grønn vegetasjon, røtter, frø, frukt, insekter, snegler og en sjelden gang små virveldyr. De hamstrer føde i rom under bakken og i små høystakker, et matlager kan inneholde et halvt kg. De formerer seg raskt, med opptil 13 unger i kullet, men har kort levetid (1-2 år). De er nattaktive. I det minste enkelte arter går i dvale om vinteren.

Utbredelse

Fem av artene lever i det østlige Asia, fra India til Kina. To av disse er utbredt så langt vest som Kazakhstan. Den sjette arten har videst utbredelse, fra Romania og Hellas østover til Mongolia og Kina. Ingen småhamstere regnes for å være trua.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg