småhamstere

Artikkelstart

Småhamstere er en slekt i hamsterfamilien. Den er plassert i underfamilien hamstere (Cricetinae), som inneholder 18 arter. De seks artene i slekten småhamstere (Cricetulus) er betydelig mindre enn den europeiske hamsteren, men har samme runde kroppsform og samme korte hale.

Faktaboks

Også kjent som

latin Cricetulus

Beskrivelse

Småhamstere varierer i kroppslengde fra 10–15 centimeter, halelengde 3–6 centimeter og vekt 40–60 gram. Pelsen er grå, gråbrun eller sandfarget på ryggen og kvit til gråkvit på buken. Flere arter har ei svart stripe langs ryggraden. Halen er enten helt kvit eller brun oppå og kvit under. Snuten er lang og smal med lange værhår. Kinnposene strekker seg til helt bak til skuldrene.

Levevis

Småhamstere lever stort sett i tørre omgivelser; tørre grassletter, steppe, tørre skoger, barskog, halvørken og ørken. Dessuten lever den på alpine grassletter, opp til 5 200 meter over havet i Himalaya. De graver ganger under bakken.

Småhamstere spiser grønn vegetasjon, røtter, frø, frukt, insekter, snegler og en sjelden gang små virveldyr. De hamstrer føde i rom under bakken og i små høystakker, et matlager kan inneholde et halvt kilogram.

Småhamstere formerer seg raskt, de får opptil 13 unger i kullet. Derimot lever de kun kort tid (1–2 år). Småhamstere er nattaktive. I det minste enkelte arter går i dvale om vinteren.

Utbredelse

Fem av artene lever i det østlige Asia, fra India til Kina. To av disse er utbredt så langt vest som Kasakhstan. Den sjette arten har videst utbredelse, fra Romania og Hellas østover til Mongolia og Kina. Ingen småhamstere regnes for å være truet av utryddelse.

Systematikk

Systematikk Norsk navn Latinsk navn
Klasse Pattedyr
Orden Gnagere
Familie Hamsterfamilien
Underfamilie Hamstere Cricetinae
Slekt Småhamstere Cricetulus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg