slingrestokker

Slingrestokker med tråd av klassisk type i Gamle Kvernes Bygdemuseum

Artikkelstart

Slingrestokker er redskapet som ble brukt til å flette forsyn, det vil si snøret som forbandt fiskekroken med fiskesnøret eller lina. De eldste slingrestokkene hadde form som en liten øks med et håndtak og et hode som tråden kunne vindes på.

Faktaboks

Også kjent som
slingrepinne, forsynkrok eller slyngestokk

Bruken

Når forsyn skulle slingres, ble det først lagt tråd på de fire stokkene. De fire trådendene ble festet i en krok i taket. To personer, som stod mot hverandre, tok en slingrestokk i hver hånd. Den ene vekslet så de to slingrestokkene mellom høyre og venstre hånd, og deretter gjorde hans medhjelper de samme bevegelsene.

Slingret forsyn ble regnet som bedre enn tvinnet forsyn, da fisken kunne tvinne snurren av forsyn som ble laget på forsyngogn.

Historikk

To personer slingrer forsyn med slingrestokker
Av .

Det er funnet en slingrestokk ved arkeologiske utgravninger på Bryggen i Bergen, så man kan slå fast at bruken av slingrestokker går tilbake til middelalderen.

Formen på slingrestokkene kan variere en del. På Sunnmøre ble det først på 1900-tallet brukt såkalte slyngestokker. De har nederst et kuleformet håndtak som går over i en snelle for tråden. I enden er det en krok. Stokkene ble slynget av to personer slik at de fire trådene ble flettet sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Foss, Johan G. (1984). Trøndelagskysten gjennom tidene. Trondheim.
  • Øye, Ingvild (1988). Textile equipment and its working environment, Bryggen in Bergen c 1150 – 1500. Norwegian University Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg