Slambehandling, behandling av slam fra avløpsrenseanlegg i henhold til offentlig forskrift. Myndighetenes målsetning er at en størst mulig del av avløpsslammets nyttestoffer skal resirkuleres ved at slammet benyttes som gjødsel i landbruket eller på andre typer grøntarealer. Forbrenning av slam er ikke tillatt; deponering av slam på avfallsplasser tillates normalt ikke.

Slam som skal benyttes som gjødsel/jordforbedringsmiddel må hygieniseres for å minimere smittefaren og stabiliseres for å begrense luktplagene. Innholdet av tungmetaller i slammet må reduseres ved å begrense påslippet til avløpsnettet.

Hygienisering oppnås ved at slammet utsettes for høy temperatur over et tidsrom. For eksempel vil 70 °C i 30 minutter være tilstrekkelig til å oppnå den ønskede hygienisering.

Stabilisering kan oppnås ved biologisk å omsette det lettest nedbrytbare organiske stoffet i slammet, slik at dette ikke kan gå i forråtnelse og skape lukt. Nedbrytingen av det organiske stoffet kan gjøres aerobt med en form for kompostering eller anaerobt i en utråtningsprosess (se kompost og råtnetank). Midlertidig stabilisering kan oppnås ved å tilsette kalk, slik at pH blir for høy til at man får luktskapende biologisk aktivitet i slammet. Flere av de aktuelle stabiliseringsprosessene forårsaker samtidig en temperaturøkning i slammet som sikrer hygieniseringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.