Slambehandling, behandling av slam fra avløpsrenseanlegg i henhold til offentlig forskrift. Myndighetenes målsetning er at en størst mulig del av avløpsslammets nyttestoffer skal resirkuleres ved at slammet benyttes som gjødsel i landbruket eller på andre typer grøntarealer. Forbrenning av slam er ikke tillatt. Deponering av slam på avfallsplasser tillates normalt ikke.

Slam som skal benyttes som gjødsel/jordforbedringsmiddel må hygieniseres for å minimere smittefaren og stabiliseres for å begrense luktplagene. Innholdet av tungmetaller i slammet må reduseres ved å begrense påslippet til avløpsnettet.

Hygienisering oppnås ved at slammet utsettes for høy temperatur over et tidsrom. For eksempel vil 70 °C i 30 minutter være tilstrekkelig til å oppnå den ønskede hygienisering.

Stabilisering kan oppnås ved biologisk å omsette det lettest nedbrytbare organiske stoffet i slammet, slik at dette ikke kan gå i forråtnelse og skape lukt. Nedbrytingen av det organiske stoffet kan gjøres aerobt med en form for kompostering eller anaerobt i en utråtningsprosess (se kompost og råtnetank). Midlertidig stabilisering kan oppnås ved å tilsette kalk, slik at pH blir for høy til at man får luktskapende biologisk aktivitet i slammet. Flere av de aktuelle stabiliseringsprosessene forårsaker samtidig en temperaturøkning i slammet som sikrer hygieniseringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.