slakter
Slakter Jan Strøm-Larsen hos Strøm-Larsen i Oslo.

Slakter er en håndverker som arbeider med slakting og utstykking av storfe, gris og småfe.

Faktaboks

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Restaurant- og matfag.
  • Andre året: vg2 Matproduksjon.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.

Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoriprøve er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat. Med tilleggsutdanning er det mulig å gå opp til mesterprøven.

Historikk

I Magnus Lagabøtes Bylov nevnes slátrmangarar, som imidlertid kan ha vært mer kjøtthandlere enn slaktere. Slakterne ble organisert i laug fra midten av 1600-tallet. I slutten av 1800-tallet ble pølsemakerfaget utskilt som eget fag med egne bylaug, men i 1910 ble begge fags organisasjoner sammensluttet i ett landsforbund, Norges Slakter- og Pølsemakerforbund. Dette gikk 1960 opp i et nytt Kjøttbransjens Landsforbund, som sammen med landbrukssamvirkets Norsk Kjøttsamvirke er organisert i Kjøttindustriens Fellesforening og derigjennom tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg