Skyvelære er et måleverktøy der avstanden blir målt mellom en fast kant og en skyver som beveger seg parallelt med kanten.

Faktaboks

Også kjent som

skyvelær

Måleverktøyet er også anvendelig både til innvendig og utvendig måltaking av for eksempel rør (indre- og ytre diameter). Et skyvelære kan samtidig brukes som dybdemåler, idet skyveren er forsynt med en tynn stang i enden som kan føres inn i et eventuelt hull, eller en åpning. Skyvelærer kan fås både med metrisk- og tommeskala.

Et skyvelære brukes ved først å avlese hele millimeter, og deretter legge til tiendedeler fra nærmeste strek på noniusskalaen. Vanlige skyvelærer har en målenøyaktighet på 1/10 millimeter, men kan ha større målenøyaktighet, avhengig av inndelingen på nonius-skalaen.

Skyvelære. 1) Målegap for utvendig måling. 2) Målespisser for innvendig måling. 3) Målestang for dybdemåling. 4) Måleskala (cm). 5) Måleskala (tommer). 6) Noniusskala (1/10 eller 1/20 mm). 7) Noniusskala (tommer). 8) Frigjøringsknapp.
.
Lisens: CC BY 2.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hvem lagde de første skyvelærene? Finnes det antikke redskap eller middelalderredskap som tilsvarer skyvelæret?

skrev Knut A. Rosvold

Det var så vidt man vet en fransk matematiker, Pierre Vernier, som først tok i bruk «nonius»-skalaen på måleverktøy. Noniusskalaen (også kalt Vernier-skala), er identisk med skala-inndelingen på skyvelæret. Det var i 1631 det først ble tatt i bruk. Men det var den portugisiske astronomen og matematikeren Pedro Nunes (latinsk: Nonius) som i 1542 fant opp selve skalaen. Hensikten var visstnok å oppnå bedre avlesningsnøyaktighet på astronomiske instrumenter.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg