skyteprøve

Artikkelstart

Skyteprøve er en prøve i skyteferdighet som jegere som ønsker å delta i storviltjakt med rifle (for eksempel på elg, hjort og villrein). Prøven må tas årlig, og den må gjennomføres med det jaktvåpenet som skal brukes under jakten. Jegere må bringe med seg dokumentasjon for bestått skyteprøve når de skal jakte storvilt.

Faktaboks

Også kjent som

storviltprøve, skyteprøve for storviltjegere

Det er i hovedsak foreninger tilsluttet Det frivillige Skyttervesen (DFS) og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) som arrangerer skyteprøven, med enkelte unntak for andre arrangører godkjent av Miljødirektoratet. Bestemmelsene for prøven er nedfelt i Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst.

Gjennomføring

Skyteprøven er delt i to: obligatoriske skudd og skudd mot dyrefigur.

Først skal det skytes 30 obligatoriske skudd med rifle på valgfri blink. Riflas kaliber må tilfredsstille kravet til anslagsenergi for jakt på en av storviltartene. Det skal ikke benyttes våpentyper som er forbudt til jakt. Det skal skytes over minst to forskjellige dager med minimum 15 skudd hver dag.

Deretter skal det for hver rifle som skal benyttes under jakten, skytes fem skudd mot en blink utformet som en dyrefigur. Selve oppskytingen må gjøres med lovlig jaktammunisjon for storvilt, det vil si med ekspanderende prosjektil som fyller et gitt minimumskrav til anslagsenergi. Alle skuddene må treffe innenfor et angitt område. For kombivåpen (rifle/hagle), drillinger og rifle med dobbelt løp skal det skytes tre skudd mot dyrefiguren, og alle skuddene må treffe innenfor det angitte området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg