skyld (jus)

Artikkelstart

For å kunne straffes er det ikke bare et vilkår at man har overtrådt en lovbestemmelse. Det må også ha skjedd med en tilstrekkelig grad av skyld, eller bebreidelse.

De fleste straffebud i Norge krever at lovbryteren må ha opptrådt med forsett. Dette innebærer at han må ha begått handlingen med vilje eller ansett resultatet for overveiende sannsynlig. Det er også forsett om man har tenkt seg at en handling vil få et bestemt utfall, og aktivt velger å gjennomføre handlingen selv om utfallet vil bli resultatet.

Eldre straffelovgivning har også to former for kvalifisert skyld som kalles hensikt eller overlegg. I dagens straffelov vil det bare virke inn på den konkrete fastsettelsen av straff, der man kan få strengere straff hvis en handling begås etter planlegging.

For noen straffebud straffes også uaktsomme overtredelser. Det å være uaktsom i strafferetten betyr at man handler i strid med kravet til forsvarlig opptreden på et område, og i tillegg ut fra sine personlige forutsetninger kan bebreides for dette.

Dersom det ikke står noe om skyldgraden i det enkelte straffebud, gjelder kravet om forsett.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg