Ising på en portalmast i Hardanger. Av . Begrenset gjenbruk

skyis

Artikkelstart

Skyis er en form for ising som oppstår når underkjølte skydråper treffer et objekt og danner is. Underkjølte skydråper er dråper som ikke er fryst til is selv om temperaturen er under 0 ºC.

Faktaboks

Også kjent som

Tåkerim

Beskrivelse

I et lag i atmosfæren med temperatur mellom 0 °C og -15 °C består en sky som oftest av underkjølte skydråper. Disse fryser når de treffer et objekt, som for eksempel en ledning, en mast på bakken eller et fly i lufta. Når de underkjølte dråpene treffer objektet dannes det is. Jo mer vann (mange og store dråper) skyen inneholder, jo større er sjansen for ising. Tunge dråper treffer lettere en hindring, og isen øker med dråpestørrelsen. Hvor vidt et objekt iser ned, avhenger av form og størrelse. Isen vokser mot vinden; som vil si jo mer vind, jo mer is.

Forekomst

Skyis kan bli et problem i høyder over 400 meter i uskjermet terreng. Typisk istetthet er 500 kilogram per kubikkmeter. På en ledning som strekkes i høyder over 1000 meter kan skyis vokse til flere hundre kilo per meter ledning, i uskjermet terreng. Om det blåser fuktig luft, vil høyere fjell i vindretningen virke skjermende, også nærliggende skrenter, åssider og skog.

Historikk

Den mest ekstreme isingen som er registrert i Norge var på den første tilførselsledningen til Lønahorgi hovedsender ved Voss i 1961. Iskappen var opptil 1,4 meter i tverrmål og veide 305 kilogram per løpende meter ledning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg