skyhøydemåler

Skyhøydemåler
Skyhøydemåler, laserstrålen sendes ut fra toppen av instrumentet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Skyhøydemålere er instrumenter som måler avstanden fra bakken og opp til undersiden av en sky (skyhøyden) automatisk.

Faktaboks

Også kjent som

Ceilometer, uttales silometer

Målemetode

Skyhøydemåleren skyter en laserstråle rett oppover. Deler av denne laserstrålen blir reflektert når den treffer større partikler i atmosfæren. Hvis det er skyer over instrumentet, kan vi beregne skyhøyden ved å måle tiden det tok fra laserstrålen ble sendt ut til vi mottok det reflekterte lasersignalet. Skyhøydemålere har programvare installert som tar seg av denne beregningen, og som lagrer resultatet i en intern harddisk. Herfra sendes ofte målingene til et sentralt datalager, eller de vises direkte på skjermen til en bruker som jobber med værvarsling. Ved å vise mange målinger sammen, får man et bilde av endringen i skydekket over skyhøydemåleren.

Bruksområde

Figuren viser hvor høyt signalene fra ceilometeret går. Dette kan oversettes til skyhøyde.
skydekke
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Skyhøydemålere brukes innen værvarsling, flysikring og forskning. En skyhøydemåler gir høyden av skydekket, og endringer i høyden av skydekket. Dette brukes i værobservasjoner og er ofte i bruk på flyplasser. Kobler man sammen målinger fra flere skyhøydemålere, kan man se endringene i skydekket over større områder.

Skyhøydemålere som også er ment for forskning, måler forekomsten av mange typer partikler i en vertikal linje oppover i atmosfæren. Dermed kan de også brukes til å studere for eksempel luftforurensing, sotpartikler etter skogbranner og vulkansk aske.

Skyhøydemålere er ganske dyre, så instrumentene er sjeldent i privat eie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg