Skybrudd av /iStock. Gjengitt med tillatelse

skybrudd

Styrtregn over Tistedalen i Østfold, september 2017
Styrtregn over Tistedalen i Østfold av . CC BY NC ND 2.0

Skybrudd, eller styrtregn, er en vanlig betegnelse på et plutselig og kraftig regnskyll. I Norge kan man som oftest oppleve denne intense nedbøren, som varer fra noen minutter til noen få timer, om sommeren.

Det finnes ingen offisiell definisjon på hvor mye nedbør som skal til for å kalle noe for et skybrudd, men intensiteten bør nok som et minimum tilsvare omtrent 10-15 millimeter nedbør på en time. En slik intensitet vil kunne gi skade på grunn av raskt økning i vannføring i bekker og små vassdrag, og overvann i tett bebygde områder.

Varsling

Meteorologisk institutt (MET) varsler styrtregn ved å sende ut farevarsel når det ventes kraftige regnbyger. Disse varslene utarbeides i samråd med flom- og jordskred-varslingen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og blir publisert på yr.no og varsom.no.

Overvann og flom

Begrepet overvann er i Norge vanlig å bruke i forbindelse med kortvarig nedbør (noen timer), mens begrepet flom er mer vanlig å bruke i sammenheng med blant annet langvarig nedbør (en eller flere dager), når vannstanden i elver og innsjøer går ut over det normale.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg