skvallerkål

Skvallerkål i monokultur langs Alnaelva i Oslo.

Artikkelstart

Skvallerkål er en flerårig art i skjermplantefamilien. Den blir 30–100 centimeter høy og har trekoblede, sagtaggede blad og hvite blomster. Skjermene mangler svøp.

Faktaboks

Etymologi

av gresk Aegopodium, 'liten geitefot' og sikter til de klovformede bladavsnittene

Også kjent som

Aegopodium podagraria

På grunn av sin vidt forgrenede jordstengel er skvallerkål et meget plagsomt ugress i hager og parker. Den kan av og til ta slik overhånd at den kveler all annen plantevekst. Siden jordstenglene vokser inne mellom røttene på kulturplantene, særlig på trær og busker, er skvallerkål meget vanskelig å bli kvitt. For at mekanisk bekjempelse skal bli vellykket, betyr det ofte oppgraving av kulturplantene, slik at jordstenglene kan plukkes ut og fjernes. Dette er svært arbeidskrevende. Kjemisk bekjempelse er også mer omstendelig enn vanlig, fordi midlet som kan nyttes (glyfosat) ikke må komme på kulturplantene. De må derfor skjermes. Forebyggende tiltak, for eksempel å kontrollere at molda omkring røttene på nye planter som skal settes i jorden er fri for jordstengelbiter av skvallerkål, er derfor viktig.

I Norge er det spredte forekomster helt nord til Finnmark. Arten ble trolig innført til Norge som klosterplante i middelalderen. I eldre tid ble skvallerkål dyrket som grønnsakplante, «tysk kål», og medisinplante som middel mot gikt (podagra).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg