skråplan
Skråplan
skråplan
Lisens: CC BY SA 3.0

Skråplan er i mekanikken et plan som ikke er vannrett, men som har en hellende vinkel med horisontalplanet. Et skråplan blir karakterisert ved helningsvinkelen med horisontalplanet eller ved stigningstallet, som er forholdet mellom hvor høyt planet har steget og tilbakelagt horisontal lengde (se figur).

Eksempler

Ulike typer skråplan brukes til håndtering av laster som skal overkomme høydeforskjeller, og ses på som et alternativ til bruk av redskaper som løfter vertikalt. Et vanlig eksempel på skråplan er rampe som brukes når varer skal trekkes eller rulles mellom ulike nivåer. På den måten reduseres behovet for kraft. Jo mindre helningsvinkelen er desto mindre kraft er nødvendig, men på bekostning av at varen må trekkes over en lengre avstand for å nå samme høyde.

I en kabelbane blir skinnegangen lagt på et skråplan, ofte med høy helningsvinkel. Skråplan blir også brukt til å hente ned skjøre gjenstander fra et høyt nivå og ned til bakken. Friksjonen mot skråplanet kan da balanseres mot gravitasjonskraften som trekker gjenstanden ned langs et skråplan i form av en sklie. Slike sklier blir brukt i en nødsituasjon for at man på en skånsom og rask måte kan bringe ut passasjerer fra et fly som står på bakken. For sjøsetting av redningsflåter fra skip brukes ofte en sklie som gjør debarkeringen tryggere og lettere.

De fysiske prinsippene for skråplan blir benyttet for en rekke formål, for eksempel ved kiler, beddinger for skip, vannsklier, hoppbakker og dossering av vei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg