skorpekjuke
Den fløyelsbehårete mørke brune hatten med en svart underliggende sone eller hatthud og de store porene, er gode diagnostiske karakterer.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 4.0

Skorpekjuke er en art av poresopper som forekommer over hele landet på løvtrær. Arten ble opprinnelig beskrevet fra Saltdal i Nordland av sogneprest Søren Christian Sommerfelt i 1826.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Datronia mollis
Beskrevet av
(Sommerf. : Fr.) Donk
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fruktlegemet er hylleformet, ofte noe taksittende. Hatten er noe bølget, opptil 2 cm bred, først mørk brun og fløyelsaktig håret, senere mer glatt og da svart. Porelaget er trehvitt til korkfarget, hos eldre eksemplarer rent brunt, og opptil 1 cm tykt. Poreåpninger er runde til uregelmessig opprevete og labyrintiske, 1‑2 pr. mm. Hattkjøttet er en mm tykt, først korkfarget, senere mørknende til rent brun og mot hårlaget på hatten begrenset av en tynn, svart sone, som blir til en tynn skorpe når hatten blir helt glatt.

Den fløyelsbehårete mørke brune hatten med en svart underliggende sone eller hatthud og de store porene, er gode diagnostiske karakterer.

Utbredelse

Skorpekjuke forekommer både på døde og levende løvtrær. Den finnes spredt over hele landet. Den er ikke vanlig, men den er kosmopolitisk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

skorpekjuke
Datronia mollis
Tidligere vitenskapelig navn
Trametes mollis (Sommerf. : Fr.) Fr., Trametes serpens Fr., Polyporus cervinus Pers., Daedalea mollis Sommerf.: Fr., Antrodia mollis (Sommerf. : Fr.) P. Karst.
Artsdatabanken-ID
57198
GBIF-ID
2547204

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg