skolesjef

Artikkelstart

Skolesjef eller oppvekstsjef er en stilling med det øverste administrative ansvaret for skolene i sitt geografiske område. For grunnskoler er det en skolesjef i hver kommune, mens for videregående skoler er det en skolesjef i hvert fylke. Skolesjefen er overordnet leder for de kommunale eller fylkeskommunale rektorene.

I følge opplæringslovens § 13-1 skal hver kommune ha skolefaglig kompetanse i kommuneadministrasjonen over skolenivået. Det finnes ikke en tilsvarende lovparagraf for fylkene.

Stillingen som skolesjef har i de siste tiårene fått mange navn, som for eksempel skoledirektør, kommunaldirektør, oppvekstsjef, kommunalsjef, assisterende rådmann med mer.

Skolesjefene i kommunene er som regel den nærmeste lederen til rektorene og de har ofte ansvar for andre fagområder i tillegg til grunnskole, for eksempel barnehage, voksenopplæring, kultur og/eller idrett. De fleste skolesjefer er direkte underordnet rådmannen i kommunen og er en del av rådmannens ledergruppe. I kommuner med få innbyggere er dette mer vanlig enn i kommuner med mange innbyggere der det ofte er flere ledd i administrasjonshierarkiet.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Moos, L., Nihlfors, E., & Paulsen, J. M. (2017). Nordiske skolesjefer:
    Aktører i en brutt kjede. Bergen: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg